latinica  ћирилица
13/02/2020 |  09:29 ⇒ 13:41 | Аутор: sputniknews.com

Курти: "Мини Шенген" - српска намјера да формира четврту Југославију

Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти изјавио je да је "мини Шенген" српска намјера да формира четврту Југославију. Он сматра и да је таква идеја опасност.

- Балкански "мини Шенген" није стварност, већ више идеја. За сарадњу шест земаља региона имамо оквир Берлинског процеса. У том смислу нема ничег новог - казао је синоћ Курти у емисији Рубикон на КТВ.

Он није искључио могућност да присуствује наредном састанку балканског "мини Шенгена", али наводи да је мало је вјероватно да би таква одлука била донесена у његовом кабинету.

- Морамо да разговарамо о свему у влади Косова. Морамо да сачекамо документацију о тој идеји и ја ћу развити неке прелиминарне контакте прије него што одем на четврти састанак - рекао је он.

Увјерен је, међутим, да би албански "макро Шенген" могао да се имплементира врло брзо.

- Албански "макро Шенген" подразумијева свеобухватну албанску либерализацију. Балкански "мини-Шенген" је идеја која није спроведена, док албански "макро Шенген" може да се спроведе врло брзо. Такве иницијативе не могу се усмерити негде другде, сем према Берлинском процесу - рекао је Курти.

Говорећи о ставу Трамповог изасланика Ричарда Гренела, који инсистира на укидању таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине, Курти је рекао да амерички дипломата "има пуно енергије и није злонамјеран", али да су питања на Балкану и односи Косова и Србије осјетљиви.

Понавља да је показао спремност да укине таксе, али након успостављања принципа реципроцитета.

- Прецизираћемо шта је реципроцитет. Косово може да примени реципроцитет, али то не чини. Никако не можете улазити у Србију са косовским регистарским таблицама. Тако би могло да поступи и Косово, тако би изгледао реципроцитет. Имамо право да не дозволимо српске камионе, јер немамо уговор о друмском превозу - навео је Курти.