latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак специјални изасланик УН за Западну Сахару?

Одлазећи министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, судећи према најновијим наговјештајима из Брисела, биће именован за новог специјалног изасланика УН за Западну Сахару.

За Лајчака се, међутим, раније спекулисало да би он могао да буде први специјални изасланик ЕУ у преговорима Београда и Приштине о рјешењу питања Косова.

Мјесто изасланика УН за Западу Сахару упражњено је од маја прошле године, када се бивши њемачки предсједник Хорст Келер повукао из здравствених разлога.

Уколико се ниједна страна у спору око Западне Сахаре, односно Мароко и покрет Фронт Полисарио, не буде успротивила, именовање Лајчака би могло да буде потврђено у наредним недјељама, пренио је бриселски портал Еуроактив информацију агенције АФП, која се позвала на изјаве неименованих дипломата.

Лајчак (56) је каријерни дипломата који је, прије него што је постао министар спољних послова, обављао више дужности - био је предсједник Генералне скупштине УН од септембра 2017. до септембра 2018. године.

Године 2006. Лајчак је у име ЕУ помогао да се испреговара, организује и надгледа референдум о независности Црне Горе, подсјећа бриселски портал.

Био је и на дужности специјалног представника ЕУ у БиХ у периоду од 2006. до 2009. и кратко је радио у Европској служби за спољне послове.