latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:45 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Путин: Измјене Устава тек када их народ подржи

Закон о измјенама Устава Руске Федерације требало би да ступи на снагу тек након гласања, како би грађани лично дјеловали као његови аутори, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

Он је на састанку са радном групом за измјену Устава рекао да је за њега важно да закон ступи на снагу тек након гласања, да то буде прави референдум и да грађани Русије буду ти који су аутори уставних амандмана.

- С обзиром на важност питања у вези са којима организујемо гласање и значај иновација које уводимо у Устав, сматрам да би народ требао бити директно укључен у доношење ове одлуке - истакао је Путин.

Према ријечима руског предсједника, поменути аспект је најважнији у односу на начин формулисања, мјеста и редослиједа само техникалије, јавио је ТАСС.

Путин је нагласио да је кључно да грађани Русије изађу на гласање и пријаве се као аутори закона.

- Десиће се шта год народ каже. Уколико народ потврди да подржава приједлог, закон ће ступити на снагу. Уколико не потврди, онда амандмани неће бити уврштени - рекао је Путин.

Он каже да се гласање мора одржати на дан који ће бити проглашен нерадним.

- Сагласили смо се да се гласање одржи радним даном, који ће бити проглашен нерадним. То је исправно учинити, али бих желио да скренем пажњу Влади да се оно не може одржати на дан једног од државних празника - додао је Путин.

Путин је 15. јануара предао приједлог закона Државној думи.