latinica  ћирилица
13/02/2020 |  16:17 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Не постоји план о масовном насељавању миграната у Србији

У Србији се у прихватним и центрима за азил налази 5.638 миграната и сви они желе да иду даље, саопштено је из Комесаријата за избјеглице и миграције, уз напомену да не постоји план о масовном насљељавању миграната, нити они желе да остану у Србији.
Комесаријат за избјеглице - Фото: илустрација
Комесаријат за избјеглицеФото: илустрација

О томе свједоче и посљедњи покушаји миграната да организовано пређу границу са Мађарском, као и несрећни случајеви ризиковања живота у покушају да се домогну Западне Европе, наводи се у саопштењу.

- Само у току прошле године живот су изгубила најмање 22 мигранта, међу којима је, нажалост, било и дјеце - додаје се у саопштењу.

Наводи се да је кроз Србију 2015. године прошло више од милион миграната без иједног инцидента, проблема са локалним становништвом или угрожавања безбједности.

- У годинама након затварања западнобалканске руте, Србија је показала да уме да управља миграцијама за шта је константно добијала похвале међународне заједнице. Управљање миграцијама је једна од три области у којима је Србија показала напредак у приступању ЕУ, стоји у посљедњем извјештају Европске комисије - истиче Комесаријат у саопштењу поводом навода о миграционој политици Србије које износи посланик Бошко Обрадовић, лидер опозиционе странке Двери.

Комесаријат истиче да Обрадовићеви наводи немају никакве везе са истином и представљају неодговоран покушај да се манипулацијом бројкама и страхом од миграната привуче медијска пажња и придобију политички поени.

- Обрадовић злоупотребљава званичан податак кад говори о 618.412 миграната који су изразили намјеру за азил у Србији, не износећи кључну информацију да нико од тих људи више није у Србији - наводи Комесаријат.

Комесаријат одбацује Обрадовићеве наводе да је промијенио име у Комесаријат за избјеглице и миграције како би Срби који су протјерани са простора бивше Југославије, избјеглице и интерно расељена лица са Косова и Метохије били у правима изједначени са мигрантима из Ирака, Ирана, Сирије, Пакистана, Авганистана.

Статус ових групација регулишу два потпуно различита закона, а што се имена Комесаријата тиче оно је промијењено 2012. године, много прије избијања мигрантске кризе.

- Обрадовићу је објашњено, али он упорно тврди супротно, да се локални акциони планови не доносе ради насељавања миграната, већ да је свака локална самоуправа дужна по закону да планира, како свој развој, тако и одговор на евентуалне ризике - истиче се у саопштењу.