latinica  ћирилица
13/02/2020 |  17:21 ⇒ 17:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Протест становника грчких острва због изградње кампова (ФОТО/ВИДЕО)

Градоначелници и становници грчких острва која су најтеже погођена избјегличком кризом у земљи протестовали су у центру Атине против планова Владе о изградњи мреже кампова.
Протести, Грци на ногама (фото: twitter.com/dgatopoulos) -
Протести, Грци на ногама (фото: twitter.com/dgatopoulos)

Званичници су отказали састанак који је био планиран за данас са Владом и организовали демонстрације испред парламента, којима се придружило неколико стотина становника острва, пренио је АП.

Лезбос, Самос и три друга острва у источном дијелу Егејског мора настоје да се изборе са претрпаним камповима за избјеглице и мигрантима након пораста њиховог доласка из оближње Турске.

Грчка Влада је почетком седмице најавила иницијативу за изградњу притворских објеката на пет острва, тврдећи да је тај корак од пресудног значаја за правилно организовање регистрације азиланата и депортацију миграната којима је ускраћена међународна заштита.

Међутим, острвске власти планирају да правно зауставе и блокирају изградњу на мјестима гдје се планирају нови кампови.

Стратис Кителис, градоначелник главног града Лезбоса Митилина, рекао је да су протести започели након што Влада није испунила обећање да драстично смањи број миграната на острву током зимских мјесеци.

- Не верујемо у њихова увјеравања да ће све постојеће структуре бити затворене - рекао је Кителис за АП.

- Људи на острвима су отворили своје домове и пружили оно мало што су имали да помогну (избјеглицама), али нажалост, због лоше политике ситуација је сада ван контроле - рекао је он и додао да је Европа поставила зидове против њих и заробила мигранте и избјеглице на њиховом острву.