latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:20 | Аутор: СРНА

Одобрено 895.000 KM за социјално збрињавање радника

Влада Републике Српске одобрила је данас 895.000 КМ за социјално збрињавање, односно уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 256 радника из 20 предузећа који су стечајем или ликвидацијом предузећа остали без запослења.
Влада-састанак - Фото: РТРС
Влада-састанакФото: РТРС

Од укупног износа, 159.210 КМ намијењено је за појединачну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 23 радника из 13 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО Републике Српске и који овом уплатом испуњавају услове за старосну пензију.

Преосталих 735.790 КМ се усмјеравају за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 233 радника из седам предузећа која су у стечају, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У току прошле године средствима из буџета социјално је збринуто укупно 1.507 радника.

Влада Републике Српске данас је измијенила одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција за финансирање из буџета Републике Српске за ову годину, са расподјелом средстава.

У приоритетне пројекте се уврштава "Изградња православног духовног центра у Мркоњићима" у Требињу, за који ће Влада Републике Српске издвојити 800.000 КМ.

У приоритетне је уврштен и "Наставак пројекта санације, адаптације, реконструкције и изградње Центра за обуку Залужани" у износу од три милиона КМ.

Влада Републике Српске разматрала је информацију о захтјевима Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Синдиката управе Српске у вези са закључивањем Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе.

Влада Српске сагласана је да буде продужен рок важења Посебног колективног уговора на годину дана, те да се о захтјевима синдиката у вези са Посебним колективним уговором разговара у наредном периоду.