latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:11 ⇒ 15/02/2020 | 08:13 | Аутор: РТРС

Одржан први састанак: Настављају се разговори, али и литије (ФОТО)

На позив премијера Црне Горе Душка Марковића данас је одржан први састанак црногорске власти и Епископског савјета СПЦ.

Представници СПЦ црногорском премијеру уручили су измјене спорног Закона о слободи вјероисповијести. Конкретног договора засада нема, али је истакнуто да ће разговори бити настављени и даље. Биће настављене и литије православних вјерника.

Пет сати трајао је разговор представника црногорске власти и Епископског савјета Митрополије црногорско- приморске. Састанак је био затворен за јавност, а након њега издато је заједничко саопштење. У њему се наводи да је данашњи састанак окончан у духу међусобног уважавања, али да ставови двије стране о спорном закону и даље остају исти.

Црква остаје при ставу да Закон о слободи вјероисповијести није у складу са Уставом ни међународним стандардима. Влада сматра да се кроз дијалог, изградњу повјерења и давање додатних гаранција Закон може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима.

Представници Епископског савјета, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Марковићу приједлог измјена закона, који подразумијева измјену спорних одредаба.

Митрополит Амфилохије и Душко Марковић (Фото: Влада Срне Горе)

Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу. Поред заједничког, саопштењем се огласио и Епископски савјет, који је поручио да ни на који начин нису престали разлози због којих у литијама скоро два мјесеца шета стотине хиљада људи на улицама црногорских градова.

Поздрављајући напоре да се кроз стручан дијалог покуша доћи до решења, настављамо нашу борбу још усрдније и бројније до коначне промјене дискриминаторних и неуставних одредби закона усмјерених против Православне цркве у Црној Гори.

Како је најављено, литије и молебани биће настављени као и до сада недјељом и четвртом. А да ће се до рјешења тешко доћи показује и данашња изјава црногорског предсједника Мила Ђукановића, који је поручио да не одустаје од идеје стварања самосталне православне цркве у Црној Гори. У изјави за агенцију Франс прес, оптужио је Српску православну цркву да подрива његове напоре да консолидује независност Црне Горе.