latinica  ћирилица
16/02/2020 |  12:30 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Посебна сједница је први легалан одговор на одлуку Уставног суда БиХ

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић изјавио је Срни да је сутрашња посебна сједница Народне скупштине Републике Српске само први легалан и легитиман одговор прије било којег другог потеза, укључујући и референдум, на угрожавање интегритета Српске након контроверзне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

- Не сумњам да ће сједница показати јединство народних представника власти и опозиције и неће оставити простора никоме ко оспорава наше суверено право на слободу и равноправност у БиХ - истакао је Калинић.

Он је оцијенио да је ово је преломни тренутак, који га подсјећа на вријеме прије 30 година када су Срби јединствено, без обзира на различиту партијску припадност, донијели историјску одлуку о оснивању Републике Српске.

- То је, поред осталог, био и наш демократски и храбар одговор на надгласавање и оспоравање равноправности српског народа у тадашњој БиХ и вјерујем да ће и сутра у Парламенту Српске бити исказано јединство - рекао је Калинић.

Он је нагласио да би политичко Сарајево, али још више неки дијелови међународне заједнице, након толико година, требало да се запитају зашто су у БиХ у толикој мјери незадовољни и Срби и Хрвати и зашто БиХ није довољно комфорна за ова два конститутивна народа.

Калинић је констатовао да је прошло вријеме "штапа и шаргарепе", те да би због оспоравања права Републике Српске на имовину требало ићи и до Суда у Стразбуру.

- Докле год се не покаже искрена воља свих за структурним промјенама у неким институцијама, а прије свега у Уставном суду БиХ, и док повратак изворном Дејтону не буде једини пут у извјесну будућност БиХ не преостаје ништа друго него да Република Српска искористи сва политичка, правна и демократска средства у одбрани свог интегритета - оцијенио је Калинић.

Он је рекао да садашња "политика активне пасивности" српских представника у заједничким институцијама БиХ није опструкција или некакав несувисли бојкот БиХ, већ једини рационалан одговор на политичко сљепило дијела међународне заједнице и бошњачког фактора и тако ће бити до даљег.