latinica  ћирилица
16/02/2020 |  13:08 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Комшић није овлаштен да говори у име БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу и осталим учесницима неформалне вечере у Бриселу, у којем их је обавијестио да тренутно предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић није овлаштен да говори у име Предсједништва БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

- Предсједништво БиХ је по Уставу БиХ задужено за спољну политику, с тим да Предсједништво чине три равноправна члана, при чему мандат предсједавајућег нема примат у односу на другу двојицу. Ставови које ће члан Предсједништва Жељко Комшић, тренутно предсједавајући, евентуално изнијети током вечерашњег сусрета у Бриселу нису ставови БиХ, нити он има мандат да говори у име БиХ - наводи се у писму српског члана Предсједништва БиХ.

У писму се констатује да би одступање од раније праксе европских структура, која је уважавала равноправност свих у БиХ приликом оваквих и сличних сусрета, могло да наруши повјерење у новоизабране институције ЕУ, а и да допринесе додатној дестабилизацији БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва у писму је изразио жаљење због чињенице да се пропустила прилика да се и на том скупу чује легитиман глас из БиХ, јер је много тема које су важне за регион и које не трпе одгађање, а о којима је неопходно чути легитимно мишљење из БиХ.

У Бриселу ће вечерас бити одржана раддна вечера представника земаља западног Балкана са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и шефом Европске комисије Урсулуом фон дер Лајен у оквиру припрема за самит ЕУ-западни Балкан у Загребу у мају ове године.

Састанку, односно радној вечери, присуствоваће и Комшић.