latinica  ћирилица
19/02/2020 |  12:29 ⇒ 25/02/2020 | 12:00 | Аутор: СРНА

Двоје Срба са крузера "Дајмонд Принцес" ће се у свом аранжману вратити у Србију

Двоје српских држављана за које је Италија понудила евакуацију са брода "Дајмонд принцес" гдје се налазе у карантину због вируса корона, одлучило је да се, након окончања мјера изолације, врате у Србију комерцијалним летом у свом аранжману и уз помоћ компаније "Принцес крузес".
Брод "Diamond Princess" усидрен испред луке Јокохама (фото: AP / Eugene Hoshiko) -
Брод "Diamond Princess" усидрен испред луке Јокохама (фото: AP / Eugene Hoshiko)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић навео је у саопштењу да ово двоје путника, који су упознати са могућношћу евакуације италијанским специјалним летом, још чека резултате медицинских тестова.

Када је ријеч о 12 чланова посаде на броду "Дајмонд принцес" који су држављани Србије, Дачић је додао да је петоро и даље у изолацији, а да је двоје њих које је раније тестирано на корона вирус добило потврду да је негативно.

У саопштењу се напомиње да је и даље на снази јучерашња одлука управе брода да ће свим члановима посаде бити продужен карантин за додатних 14 дана и пошто сви путници напусте брод.

Компанија "Принцес крузес" је свим путницима на броду прослиједила информације о специјалним летовима које организују поједине државе с циљем репатријације њихових грађана, међу којима је Италија која је понудила могућност евакуације држављана Србије.

Том приликом им је скренута пажња да ће само они путници за које је потврђено да нису заражени корона вирусом моћи да се искрцају, те да ће свако ко је негативно тестиран добити документ Службе за карантин Јокохаме, којим им се дозвољава искрцавање и који садржи резултат посљедњег теста.

Свим путницима је наглашено и да нема гаранција да ће овај документ прихватити комерцијалне авио-компаније.

С тим у вези, сви путници који не буду искористили могућност евакуације неким од специјалних летова, компанија ће обезбиједити смјештај у посебном хотелу до трансфера на одабрани комерцијални лет.

Јапански медији преносе да се искрцавање првих 500 путника може очекивати већ данас, те да је планирано да се преостали путници искрцају до петка, 21. фебруара.

Амбасада Србије у Токију ће наставити да прати ситуацију на броду "Дајмонд принцес", те пружати сву потребну подршку држављанима Србије /како путницима тако и члановима посаде/, као и држављанину Црне Горе који је, такође, један од чланова посаде овог брода.

Према посљедњим подацима Министарства здравља Јапана, од укупно 2.404 тестиране особе на броду, до сада је регистровано 542 позитивних, од чега су 254 асимптоматична случаја.