mtel
latinica  ћирилица
20/02/2020 |  07:17 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Српски представници у заједничким институцијама о наредним корацима

Српски представници који раде у заједничким институцијама БиХ састаће се у Сједишту Владе Српске у Источном Сарајеву, потврдио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Сједиште Републике Српске у Источном Сарајеву (Фото:www.skyscrapercity.com) -
Сједиште Републике Српске у Источном Сарајеву (Фото:www.skyscrapercity.com)

- Разматраће се даљи кораци у вези са неучествовањем у доношењу одлука и на нижим органима БиХ. Уставно право српских представника је да гласају за и против, али да остају у институцијама БиХ - каже Додик.

Најавио је да ће СНСД заједно са Српским и Клубом ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине, данас, а најкасније сутра, упутити у парламентарну процедуру приједлог Закона о Уставном суду, који подразумијева престанак мандата страних и избор домаћих судија у Уставном суду. Према том приједлогу Предсједништво би бирало тројицу домаћих судија, а Парламентарна скупштина би их потврђивала. Избор шест преосталих остао би као и до сада.

Додик је позвао хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да поднесе оставку, због прећуткивања писма предсједника Европског суда за људска права, у коjeм се тражило мишљење Предсједништва у вези са именовањем страног судије у Уставном суду БиХ.