latinica  ћирилица
20/02/2020 |  09:45 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

НСРС: Усвојено више приједлога закона, наставак засједања 25. фебруара

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас више приједлога закона. Наставак сједнице заказан је за уторак, 25. фебруар.
НСРС - Фото: СРНА
НСРСФото: СРНА


14.00 - Посланици Народне скупштине усвојили су Закон о граду Источно Сарајево и измјене Изборног закона Републике Српске којима се омогућава директан избор и опозив градоначелника овог града. Скупштина је усвојила и Закон о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода доинице Вукосавље – Брчко и Брчко- Рача.

Усвојен је и данас разматран Закон о инспекцијама којим се уводи нова категорија инспектора – посебне и унутрашње контроле и усклађују се планови рада републичких и инспектора локалних заједница како би се избјегло преклапање инспекцијских контрола.

13.30 - Потпредсједница  Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић дала је кратку паузу у парламенту, након које ће посланици гласати о апсолвираним тачкама дневног реда девете редовне сједнице.

Народна скупштина је прије тога размотрила Приједлог закона о инспекцијама Републике Српске којим се уводи нова категорија инспектора - инспектор посебне и унутрашње контроле, а све с циљем побољшања квалитета рада.

12.55 - Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је у Народној скупштини да је нови закон о инспекцијама Српске квалитетан и добро урађен, те да је на инспекцијским органима да овај акт, у интересу Српске, спроведу.

- Репресивне мјере у закону су добре, али је још боље што је доста простора посвећено превенцији. Демос ће подржати овај закон - рекла је Стевановићева. 

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић сматра да је, када је ријеч о контролама, већи проблем у корумпираном систему, него у вољи инспектора да раде свој посао.

- Плате инспектора су тако лоше да они немају интереса да раде у том смислу - рекао је Станић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће ресорно министарство и у овој години наставити да контролише квалитет млијека у Српској, те најавио масовнију контролу неких других производа.

- Први пут ћемо масовније почети да радимо контролу пестицида у воћу и поврћу, прије свега из увоза - рекао је Пашалић.

11.50 - Представник Конфедерације синдиката Републике Српске Божо Марић рекао је у Народној скупштини да та организација подржава доношење новог закона о инспекцијама Српске, наводећи да је потребно објединити инспекцијски надзор. Он је рекао да је кадровски и на све начине потребно оснажити Инспекторат као важан механизам власти.

Обраћајући се посланицима Народне скупштине, Марић је на том плану оцијенио да је немогуће да 32 инспектора рада у Српској контролишу 260.000 запослених радника.

Посланик СДС-а Милан Тубин рекао је да циљ инспектора, приликом контроле, не смије бити затварање одређеног објекта, већ да се помогне његовим власницима да даље и прописно послују.

11.00 - Приједлогом закона о инспекцијама Републике Српске уводи се нова категорија - инспектор посебне и унутрашње контроле с циљем побољшања квалитета рада. Приједлог закона уређује се обављање инспекцијског надзора у оквиру система, надлежност инспекцијских органа, инспекцијска звања и радноправни статус инспектора, овлашћења, права и обавезе инспектора и субјеката надзора.

Са намјером да се избјегне дуплирање, односно преклапање инспекцијских контрола, предложено је усклађивање планова рада републичких инспектора и инспектора који послове инспекцијског надзора обављају на нивоу јединица локалне самоуправе, ради унапређења координације рада инспекција и дјелотворности инспекцијског надзора и праћење њихове реализације - рекла је министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, образлажући овај акт у Народној скупштини.

10.30 - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић у завршној ријечи изразио је очекивање да ће измјене и допуне закона о метрологији  унаприједити рад метролошког система у Републици Српској.

Овим приједлогом закона брисане су одредбе које уређују статус и задатке Савјета за метрологију Републике Српске, чиме се укида ово савјетодавно тијело Владе Републике Српске, наводи се у образложењу овог акта.

Републички завод за стандардизацију и метрологију врши надзор над верификационим мјерилима. Контролу мјерила може обављати само Завод, а не и овлаштена тијела, чиме се успоставља непристрасан систем провјере исправности мјерила која су у употреби, наводи се у овом приједлогу закона.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о штрајку.

Народни посланици синоћ су размотрили Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача.

Овај закон прописује знатко краће процедуре изузимања власништва уз обештећење и односи се само на експопријацију у вези са великим пројектом ауто-пута и гасовода.