X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
21/02/2020 |  09:47 ⇒ 12:22 | Извор: СРНА

Предсједништво да именује, а Дом народа потврђује избор судија

У приједлогу закона којим би стране судије требало да буду избачене из Уставног суда БиХ, а који је правни тим СНСД-а упутио на усаглашавање, предвиђено је да Предсједништво БиХ именује, а Дом народа да потврђује избор троје домаћих судија, пише Глас Српске.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Овим законским рјешењем, које је СНСД упутио на усаглашавање странкама из Републике Српске у парламенту БиХ и представницима хрватског народа, предвиђено је да буду именована двојица судија из Федерације БиХ /ФБиХ/ и један из Републике Српске.

- Изабране судије припадају различитим народима, а тројици страних судија Уставног суда БиХ престаје мандат даном избора судија у складу са овим законом - наводи се у предложеном закону.

Када је ријеч о потребној стручности и квалификацијама, у предложеном закону наводи се да се "за судију Уставног суда бира држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног угледа".

У образложењу предложеног закона наводи се да је уставни основ за његово доношење садржан у одредбама Устава БиХ којима је регулисана могућност измјене начина избора тројице страних судија које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права.

Као разлог за доношење овог закона, наводи се потреба да БиХ обезбиједи властити суверенитет који је садашњим начином избора троје страних судија Уставног суда ограничен.

- Потребно је у складу са уставном могућношћу обезбиједити да Уставни суд БиХ у пуном капацитету буде попуњен судијама држављанима БиХ које би бирао орган БиХ. Као самостални и независни орган, Уставни суд би требало да представља институцију у којој би државни субјективитет БиХ највише дошао до изражаја - наводи се у образложењу закона.

Као аргумент за усвајање предложеног закона наводи се и мишљење Европске комисије о чланству БиХ у ЕУ из 2019. године, у којем се истиче, између осталог, да треба ојачати професионалност и независност судија Уставног суда БиХ, почевши од унапређења критеријума за њихов избор и поступака именовања, те да је потребно ријешити питање међународних судија у том суду.