latinica  ћирилица
21/02/2020 |  12:16 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: Још један сет консултација прије упућивања приједлога закона

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је за РТРС да ће СНСД обавити још један сет консултација прије него што упути приједлог закона о Уставном суду БиХ.

- Јако је важно српско јединство. Нисмо хтјели предати приједлог закона док још једном не обавимо сет разговора са свима, посебно са странкама из Републике Српске и ХДЗ-ом БиХ. Ово је један сигнал да збијемо редове, да пажљивије наступамо - истакла је она.

Навела је да је правни тим СНСД-а, на основу политичих договора са представницима ХДЗ-а БиХ, већ конципирао приједлог закона, те га упутио свим политичким странкама.

Нагласила је да СНСД инсистира да се БиХ покаже зрело на том пољу.

- Оно што је проблематично, јесте да имате изјаву од предсједника СДА Бакира Изетбеговића који тај Уставни суд експлицитно назива механизмом са којим се нешто може направити. У понуђеном рјешењу идеја је прије свега да те судије буду држављани БиХ, да их бира Предсједништво БиХ, а потврђује Дом народа - навела је она.

Поручила је да Република Српске очекује и разумијевање и од странака из Федерације БиХ, јер, како каже, све је усмјерено на јачање домаћих институција.

Истакла је да СНСД сматра да су одлуке Устаног суда БиХ политичке.