latinica  ћирилица
21/02/2020 |  13:50 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Потписан Меморандум о сарадњи фискалних савјета Српске и Бугарске

Предсједници фискалних савјета Републике Српске и Бугарске Миленко Крајишник и Борис Грозданов потписали су данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи.
Предсједници фискалних савјета Републике Српске и Бугарске - Фото: СРНА
Предсједници фискалних савјета Републике Српске и БугарскеФото: СРНА

Крајишник је изразио наду да ће Фискаклни савјет Бугарске, као чланица мреже Фискалних савјета ЕУ, подржати улазак Фискалног савјета Републике Српске у ту асоцијацију.

- На основу Меморандума можемо имати конкретну сарадњу у изради анализа фискалних кретања за земље Југоисточне Европе које су нама важне и утичу на нашу фискалну стабилност - рекао је Крајишник након потписивања документа.

Он је истакао да је задатак сваке државе подизање фискалне одговорности с циљем обезбјеђивања стабилности и одрживости јавних финансија.

Крајишник је подсјетио да је усвајањем Закона о фискалној одговорности Републике Српске учињен значајан корак ка повећању фискалне дисиплине и обезбјеђењу фискалне стабилности у чему је Фискални савјет Републике Српске имао своју улогу.

Грозданов је рекао да је Меморандум о сарадњи фискалних савјета Бугарске и Републике Српске један документ који представља основу за будућу сарадњу.

- У ком правцу ће се та сарадња развијати зависи од фискалних савјета Бугарске и Републике Српске и њихове заинтересованости да је продубљују - истакао је Грозданов.

Он је додао да су прије потписивања овог меморандума чланови Фискалног савјета Републике Српске имали прилику да учествују на годишњој конференцији коју организује Фискални савјет Бугарске у Софији.

Прије данашњег потписивања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је са Крајишником и Гроздановим.