latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:56 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

У Српској обиљежен Дан матерњег језика

У свијету се данас обиљежава Дан матерњег језика, с циљем да се укаже на значај матерњег језика и његовања језичке и културне различитости. Наглашена је важност очувања српског језика, ћирилице и правилног говора.

У приједорској Основној школи Петар Кочић у оквиру теме „Жива ријеч језика Српског“, ученици су се представили саставима, рецитацијама али и хорским пјевањем. Пренесена је порука – српски језик и ћирилицу морамо чувати.

Представљен је и образовно-васпитни пројекат „Читалићи“ који се у овој школи проводи већ двије године, а циљ је промовисање што чешћег читања и писања ћирилице.

Основни задатак је дјеци приближити значај учења и његовања српског језика и ћирилице, који су кључни за очување нашег националног идентитета.

- Док је год Срба биће и српског језика и не би требало да страхујемо. На нама наставницима је, али и на родитељима је велики дио одговорности да се наш матерњи језик сачува и унаприједи - истакла је Нашата Маријановић,  наставница Српског језика у ОШ „Петар Кочић“.

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у сарадњи са бањалучким средњим школама, Међународни дан матерњег језика обиљежила је пригодним изложбама у бањалучкој средњој Техничкој школи и Дому омладине.

- Ми смо покупали да на један отворен начин, као књига, сликовница, више у слици, мање у ријечи, прикажемо живот и дјело српских великана који су одредили идентитет српског народа кроз језик и писмо - рекао је предсједник СПКД „Просвјета“ Бањалука јеленко Бојић.

Поводом Међународног дана матерњег језика, у ОШ "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву организована је промоција књиге "Избор из поезије за дјецу савремених писаца из Републике Српске".

Свјетски дан матерњег језика, као један од заједничких симбола равноправности свих народа, обиљежава се од 1999. године, када га је прогласио УНЕСКО на захтјев Бангладеша.