latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:57 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Јутјуб цензурише пјесму "Свиће зора" (ВИДЕО)

Српска музичка група Београдски синдикат саопштила је да их корпорација Јутјуб цензурише јер нису постављени на трендинг листу овог канала, иако су само првог дана по објављивању пјесме "Свиће зора" /која је постала незванична химна литија у Црној Гори/ имали више од 500.000 прегледа.
Београдски синдикат - Свиће зора - Фото: Screenshot/YouTube
Београдски синдикат - Свиће зораФото: Screenshot/YouTube

- Нисмо постављени на трендинг листу, а све са циљем смањивања броја прегледа. Након тога смо свакодневно уочавали како се број прегледа рапидно успорава, а врло често и смањује. Као доказ томе достављамо фотографије на којима се то јасно види - наведено је у саопштењу.

Из Београдског синдиката истакли су да, након што је пјесма прешла милион прегледа, у периоду од поноћи до 12.00 часова број прегледа је према алгоритму Јутјуба био свега 500, иако је "просјек прегледа у том истом периоду до сада износио 50.000".

Они су поручили да пјесму "Свиће зора" свакако нису радили због броја прегледа и трендинга, те да је то и један од разлога због ког су све вријеме ћутали о томе шта се дешава.

- Међутим, како је овакво понашање Јутјуба више него скандалозно, са циљем да се јавност, а поготово млади, информишу о постојању цензуре на интернету, били смо приморани да реагујемо. Очигледно је да исти они који у јавности константно настоје да умање број присутних грађана на литијама широм Црне Горе, сада смањују и број стварних прегледа пјесме "Свиће зора", а корпорација Јутјуб им то омогућава - закључено је у саопштењу.

Група Београдски синдикат већ је раније била изложена цензури Јутјуба. У октобру 2018. године забрањено је емитовање пјесме "Догодине у Призрену", коју су заједно извели чланови ове групе и женске Етно-групе Траг, а која је посвећена свим невиним жртвама на Космету.