latinica  ћирилица
21/02/2020 |  17:32 | Аутор: СРНА

Два случаја вирусног менингитиса у школи у Градишци

У Основној школи "Данило Борковић" у Градишци регистрована су два случаја менингитиса, потврдила је за Срну начелница Хигијенско-епидемиолошке службе градишког Дома здравља Слађана Тепавац.
Градишка -
Градишка

Тепавчева је рекла да је први случај евидентиран код дјевојчице /14/, која је прегледана 11. фебруара на Одјелу педијатрије градишке Болнице и под сумњом на менингитис упућена на Клинику за инфективне болести у Бањалуци.

- Други случај је код дјечака истог годишта /2006/, који похађа исту школу, а прегледан је у градишкој Болници у сриједу, 19. фебруара, и упућен на бањалучку Клинику за инфективне болести - рекла је Тепавчева.

Она је навела да је код обоје дјеце ријеч о вирусном менингитису који се јавља и у спорадичним случајевима и мањим епидемијама, те има повољнији клинички ток и мање је опасан од бактеријског менингитиса.

Тепавчева је истакла да се у случају вирусног менингитиса може само указати на опште превентивне мјере, дезинфекцију, провјетравање просторија и друго, док се код бактеријског менингитиса спроводи превентивно давање антибиотика.