latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:25 | Аутор: СРНА

У Паризу вечерас о Данилу Кишу

У Паризу ће вечерас бити обиљежено 85 година од рођења и три деценије од смрти Данила Киша, великог српског писца, неуморног у борби за највише стилске вриједности српског језика и културе.
Данило Киш (Фото:Архива/Вечерње новости) -
Данило Киш (Фото:Архива/Вечерње новости)

У Културном центру Србије у Паризу у 19.00 часова биће одржано књижевно вече посвећено животу и дјелу великог писца и промовисана књига Миливоја Павловића "Венац од трња за Данила Киша" /2016/, која је на српском доживјела четири издања, а преводи се и на друге језике.

Осим Павловића, о Кишу ће говорити државни секретар у Министарству културе Србије Александар Гајовић и директор издавачке куће Службени гласник Петар Арбутина.

У уводној ријечи, коју је припремио за ово вече, Павловић је истакао да је Киш, иако свјетски путник, свуда писао на српском језику на којем је и постао писац и који је његова права отаџбина.

Павловић је напоменуо да је Киш умро 1989. године у Паризу, а у Улици Артир Грусије 16 једна плоча потврђује да је француска пријестоница уврстила овог српског писца у своје топографске знаменитости.

"Из града у који је дошао као бродоломник и пред којим је пао као пред иконом, Киш је изашао као витез, овенчан угледним наградама, признањима, укључујући и Орден витеза уметности и књижевности који му је 1986. године уручио тадашњи француски министар културе Жак Ланг", навео Павловић.

Према његовим ријечима, Киш спада у сам безвремени врх не само српске, него и свјетске културе.

Данило Киш био је српски романописац, есејиста, преводилац и дописни члан Српске академије наука и уметности. Сматра се једним од најзначајнијих српских књижевника 20. вијека.

Рођен је у Суботици 22. фебруара 1935. године, од оца Едуарда Киша, мађарског Јеврејина и мајке Милице Драгићевић, Црногорке. Умро је у Паризу 1989. године.

Своје прве радове је објавио 1953. године, а најпознатија дјела су му "Гробница за Бориса Давидовича" и "Енциклопедија мртвих".

Киш је један од најпревођенијих писаца, његова дјела превођена су, између осталих језика, и на руски. Добитник је низа угледних домаћих и престижних међународних књижевних награда.

Посмртни остаци Данила Киша налазе се у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду испод мермерне плоче на којој само пишу године рођења и смрти и занимање књижевник.