latinica  ћирилица
22/02/2020 |  14:21 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Нити ћемо отићи одавде, нити ћемо коме дати свој грунт

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је реакција замјеника помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмера одраз континуитета америчке политике у БиХ, која пријетњама Србима и отвореном подршком Бошњацима мисли да може да ријеши проблем у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Од потписивања Дејтонског споразума до данас кажњено је, смијењено, утамничено и дисциплиновано више стотина Срба, и као што видите проблем није нестао. Нису нестали ни Срби ни Република Српска, како су неки прижељкивали, нити је нестала наша потреба да живимо као сав нормалан свијет -  рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише пријетње Палмера према званичницима Српске.

Он је нагласио да је БиХ заробљена од стране максималистичких и деструктивних захтјева бошњачких политичара, које некритички подржавају и међународни представници.

- Умјесто да су енергију и вољу утрошили за тражење рјешења за све, а не само за Бошњаке, службеници америчке администрације су 25 година пријетили Србима и застрашивали их, без обзира којој политичкој гарнитури су припадали. Срби у Републици Српској су навикли на батине и њих то више не боли, добро би било да то схвате сви и промјене приступ проблему. Ми не тражимо ништа што нам не припада по Дејтонском споразуму и не желимо ништа што је на штету других у БиХ - истакао је Додик.

Он је рекао да ће Република Српска наставити да се у миру, свим правним и политичким средствима, бори за своја Уставом загарантована права, без обзира шта о томе говоре поједини међународни званичници.

- Позивамо их још једном да напусте слијепу подршку бошњачким политичким циљевима, да се окану пријетњи и застрашивања, да коначно заузму објективан приступ и суоче се са дубином проблема у БиХ, коме су, свјесно или несвјесно, и сами кумовали. И да озбиљно схвате да ми одавде нећемо отићи, нити ћемо коме дати свој грунт - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.