latinica  ћирилица
22/02/2020 |  16:53 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Туристичка понуда Српске на Сајму у Београду

Међународни сајам туризма у Београду одлична је прилика да се посјетиоцима представи туристичка понуда Републике Српске.

На репрезентативном штанду Српске данас су представљени туристички потенцијали Приједора, као и монографија "Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини".

Уз звуке изворне пјесме и веселе ритмове оркестра хармоника, сајамским посјетиоцима представљени су туристички адути Приједора.

Природне љепоте и Меморијални центар нису једино што туристима нуди Национални парк Козара.

- Ту су уређене пјешачке и бициклистичке стазе, мјеста за одмор, видиковци, имамо и мини-скијалиште, имамо авантура парк, пењалиште, тако да има много ствари сигурно које ће туристи моћи да пробају у Националном парку - каже Драган Ромчевић, директор Националног парка Козара.

Због боље инфраструктурне повезаности, све је више туриста у Приједору.

Представљена је богата гастропонуда Поткозарја, а у првом плану су и бројни културни садржаји и манифестације, попут Ша феста.

- Ту су и наш Музеј Козаре, па спомен-кућа породице Стојановић, па галерија, позориште. Сви они доприносе развоју туризма, организујући тематске манифестације у оквиру своје дјелатности, а наравно да не заборавимо Приједорско љето културе које траје три мјесеца, у оквиру којег се организује преко 45 манифестација - истакла је Амира Ганић, директор ТО Приједор.

Туризам је уско повезан и са очувањем традиције, која употпуњује културни садржај.

- Традиција нашег краја је итекако богата, кад говоримо о традицији у најширем могућем смислу те ријечи, играчка традиција, пјевачка традиција, кад је ријеч о народним костимима, уопште о начину живљења у нашем крају, а да не говоримо о пребогатој историји - додаје Жељко Шормаз, директор Удружења за очување традиције Приједор.

Пред сајамском публиком и монографија "Вјерски објекти националних мањина у Босни и Херцеговини", у издању Универзитета у Бањалуци и Међународног удружења научних радника АИС из Бањалуке.

Први пут на једном мјесту у књизи је приказано 46 постојећих објеката националних мањина и објашњено како се до њих може доћи.

- Сваки објекат је представљен координатама и мапом, а сваки објекат је такође представљен је на три језика - на српском, на енглеском и на језику националне мањине, пошто осам националних мањина имају своје објекте. Значи монографијом је обухваћено 10 језика - нагласио је др Љубиша Прерадовић, коаутор књиге.

Уз књигу је штампано и 5пет мапа, на којима су представљени вјерски објекти појединих мањина, као и они на територији Бањалуке, Прњавора, Градишке и Лакташа.