latinica  ћирилица
22/02/2020 |  18:09 ⇒ 18:17 | Аутор: dnevni avaz

Тона кокаина с бананама заустављена на путу за БиХ

Агенција за истраге и заштиту ухапсила је двије особе због сумње да су умијешане у кријумчарење више од тоне кокаина, вриједног око 50 милиона евра, који је требао завршити на тржишту БиХ.
Кокаин пронађен у бананама - Фото: илустрација
Кокаин пронађен у бананамаФото: илустрација

Кокаин је откривен и заплијењен у више контејнера једној луци у Италији и био је скривен у кутијама с бананама. Истражиоци су контејнере вратили у оптицај, како би била откривена њихова крајња дестинација, и већи дио је завршио у БиХ, а мањи у Сјеверној Македонији.

Осим двојице држављана БиХ, акцијом је обухваћено више особа из Италије, Црне Горе и Сјеверне Македоније, гдје су ухапшене четири особе.

Извор близак истрази каже да је акција покренута након што је италијанска полиција дошла до података о кријумчарењу веће количине наркотика, који су ишли према Балкану, па су организовали тајно праћење осумњичених и дроге.

- У једној луци Италијани су заплијенили дрогу која је била адресирана на луку Бар у Црној Гори. Истражиоци су открили више контејнера с кокаином, прикривеног бананама. Пронашли су и заплијенили 970 пакета са 1.128 килограма кокаина - каже извор близак истрази.

Појашњава да су контејнери, након запљене дроге, запечаћени и враћени у оптицај.

- Контејнери су опремљени уређајима за праћење и пуштени у промет како би их наркодилери испоручили на жељене локације. У њима је остало свега килограм кокаина. Прво су стигли у луку Бар, а одатле су у палетама натоварени у два камиона, од којих је један стигао у БиХ, а други у Сјеверну Македонију - појаснио је извор из истраге.

Лука Миладиновић, портпарол Сипе, потврдио је за Аваз да је међународни ланац трговине кокаином пресјечен заједничком акцијом правосудних и полицијских органа Италије, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ.

- На подручју БиХ, Сипа је ухапсила двије особе. Саслушано је више свједока и обављени претреси више локација, објеката и возила – рекао је Миладиновић.

Он каже да су ухапшене особе предате у надлежност Тужилаштва БиХ. Међутим, ради заштите истраге њихов идентитет, као и друге детаље акције, није могао откривати. Није могао ни открити у којем су граду завршили контејнери у којима се кокаин налазио.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да је у заједничкој акцији више земаља спријечена међународна трговина већом количином кокаина.

- Претпоставља се да је кокаин у даљњем транспорту, преко балканских земаља, био намијењен наркотржишту земаља Европске уније. У интересу истраге те оперативних активности које се проводе не можемо давати више информација - истакао је Грубешић.