X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
23/02/2020 |  19:32 ⇒ 24/02/2020 | 08:27 | Извор: РТРС

И власт и опозиција јединствени - Уставни суд мора да се реформише

Изјава америчког званичника Метја Палмера да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик представља пријетњу коју треба схватити веома озбиљно и данас побуђује пажњу јавности.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Одбацујући тврдње да су закључци Народне скупштине Републике Српске антиуставни и осуђујући Палмерово сврставање на страну Бошњака и власт и опозиција исказује јединство у одлуци да Уставни суд мора да се реформише.

Додик каже, завршиће политичку каријеру тек када народ буде гласао против њега, притисцима и пријетњама неће се повиновати. Изјаве, попут Палмерове, допадљиве бошњачкој јавности, каже, слуша већ 10 година.

- Он не може да пријети. Он је један нижерангирани службеник Стејт департмента и није тај који управља политикама. Глуми. Палмер је упутио очигледну, безочну пријетњу, али ако Америка на тај начин жели овдје кориговати односе, то је њихов проблем - поручио је Милорад Додик српски члан Предсједништва БиХ.

Беспредметне пријетње, поручује предсједавајућа Клуба СНСД у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ подсјећајући на исказано српско јединство и у Народној скупштини Српске и у БХ Парламенту.

Да је посљедња одлука Уставног суда БиХ учврстила српско јединство подсјећају и из Народне скупштине Републике Српске.

- Палмер је оптерећен српским јединством, исказаним у вези са одлукама Уставног суда БиХ, те ће покушати да га разбије - навео је Игор Жунић шеф Клуба посланика СНСД-а.

Посланик Независног клуба посланика СП Горан Селак сматра да је Палмер човјек бивше администрације САД, који је стасавао за вријеме Буша и Клинтона.

Од јединства утемељеног у закључцима Народне скупштине не одступа ни власт ни опозиција.

- У закључцима Народне скупштине Републике Српске нема ништа антидејтонско нити антиуставно. Палмер је изманипулисан, а право Републике Српске и српског народа да траже одлазак страних судија је легитимно јер то предвиђа и Устав БиХ - каће Милован Бјелица потпредсједник СДС-а.

На реакције Српске проистекле након поновног отвореног кршење Дејтонског споразума и то из Уставног суда БиХ све гласнија подршка и из Србије.

Палмер је човјек бивше администрације САД који је стасавао за вријеме Буша и Клинтона, подсјећа бивши потпредсједник Владе Србије Небојша Човић.

Човић поставља питање шта су међународни представници четврт вијека радили у БиХ ако нису обезбједили да БиХ и њене институције, попут Уставног суда функционишу без странаца.