latinica  ћирилица
24/02/2020 |  10:53 ⇒ 11:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Трендафилова: Судиће се појединцима за злочине на Косову

Предсједница Специјализованих вијећа Косова смјештених у Хагу Екатерина Трендафилова изразила је увјерење да ће тај суд судити правично, непристрасно и независно.

Трендафилова је додала да задатак те установе неће бити потпуно остварен ако људи у региону не буду разумјели њен мандат.

Указала је да је да тај суд, као и многи међународни трибунали у свијету који се баве питањима ратних злочина, с ваљаним разлогом смјештен далеко од мјеста где се сукоб десио.

Међу тим разлозима су, како подсјећа, потреба да се очува безбједност жртава и свједока, избјегавање могућих интервенција или, понекад, и могућност да се сам злочин десио у више земаља.

- Такође сам свјесна да ако људи у региону које ова суђења и пресуде највише дотичу, прије свега на Косову и у Србији, не буду разумјели мандат наше установе, наш задатак неће бити потпуно остварен. Стога је за нас разговор о раду Специјализованих вијећа Косова и пружање могућности људима на Косову и у региону да изнесу своје дилеме и постављају питања, од самог почетка био највиши приоритет - рекла је она.

Тај разговор омогућава Специјалном суду да отклони неке предрасуде, које су, како истиче, сасвим природне када је суд измјештен у другу земљу. Међу тим предрасудама најчешће су да је суд нека политичка установа или да је основан да би судио некој одређеној групи, етничкој заједници или организацији, као и да је његов задатак да мијења историју.

- Специјализована вијећа и Специјализовано тужилаштво у потпуности су независни. Они не примају упутства споља, било од установа, влада или лица... Специјализована вијећа ће судити само лицима одговорним за кривична дјела која су чинили као појединци и неће судити ниједној етничкој групи, заједници или организацији - навела је Трендафилова.

Она указује да је у том контексту важно разјаснити и која кривична дјела спадају у надлежност овог суда.

- Специјализована вијећа су овлашћена да суде појединцима за злочине против човјечности, ратне злочине и друга кривична дјела према косовском закону за која се тврди да су извршена или започета на Косову од јануара 1998. до децембра 2000. која су извршили грађани Косова или СРЈ, или која су извршена над њиховим грађанима, без обзира на националну припадност починиоца - закључила је Трендафилова.