latinica  ћирилица
25/02/2020 |  15:45 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Удружење судија: Подржавамо ставове предсједника ВСТС-а

Удружење судија Републике Српске сапштило је данас да у потпуности подржава ставове предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, јер су, како наводе, засновани на Уставу и Закону о ВСТС.
Правосуђе - Фото: илустрација
ПравосуђеФото: илустрација

- Удружење судија Федерације БиХ данас је издало саопштење којим се критички осврће на на ставове исказане и изјави предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, а посебно у изјави да је као члан изабран гласовима судија из Републике Српске и да је у том својству и члан Подвијећа Републике Српске. На основу истих чињеница предсједник ВСТС-а је изјавио да с обзиром на те чињенице, поред тога што је предсједник ВСТС-а, у својству члана Подвијећа Републике Српске представља и судије из Републике Српске у тој институцији и има обавезе према Републици Српској - истиче се у саопштењу.

Наглашавају да је изјава Тегелтије у складу са Законом о ВСТС, јер је тај закон настао на основу споразума о преносу надлежности, којим је унутар ВСТС-а установљено Подвијеће Републике Српске.

- То Подвијеће чине чланови ВСТС-а који су изабрани од стране правосудних институција Републике Српске - наглашавају из Удружења судија.

Подсјећају да се о представничком карактеру ВСТС јасно одредила и Венецијанска комисија.

- Такође, изношење правних ставова о ограниченом суверенитету БиХ услијед постојања страних судија у БиХ, како је то изјавио Милан Тегелтија, представља ноторну правну чињеницу, те се такав правни став ни на који начин не може подвести под било какав политички контекст - поручују из Удружења.

Они су у саопштењу нагласили да присуство предсједника ВСТС-а на састанку који организују предсједавајући Савјета министара и члан Предсједништва БиХ није никакав страначки или политички скуп, те су додали да у том контексту неосноване примједбе Удружења судија Федерације БиХ.

- Удружење судија Републике Српске у цијелости се ограђује од ставова изнесених у саопштењу Удружења судија Федерације ФБиХ, те их сматра потпуно неоснованим и непримјереним. Таква паушална и неоснована саопштења не доприносе повјерењу јавности у правосуђе у БиХ - закључили су у Удружењу судија Републике Српске.