latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:04 ⇒ 08:15 | Аутор: Глас Српске

Сваког дана у БиХ уђе стотину миграната

БиХ се спрема за нови мигрантски талас који је већ почео да се назире, а прогнозе надлежних показују да ће ова година бити још изазовнија него претходне двије.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић изјавио је јуче за Глас Српске да се потврђују раније процјене да ће с прољећем и топлијим данима ојачати мигрантски талас. Најновији подаци из граничног појаса показују да дневно у БиХ пристигне око 120 илегалних миграната, а током протеклих година у овом периоду било их је свега око 25.

- У Србији ни прошле ни претпрошле године није било оволико миграната. Сада их је између 7.500 и 8.000, а оно што највише забрињава су подаци да у Грчкој има више од 100.000 илегалних избјеглица које се већ спремају да крену. Сигурно је да ће један дио кренути копненим путем, тако да имамо сигурно двије трасе кретања. Обје су, нажалост, преко БиХ - једна из Србије, а друга из Црне Горе. Рута из Србије је већ активирана прошле седмице и имамо повећање броја илегалних улазака. Сигурно је да ће ова година бити изазовнија од претходне двије - рекао је Ујић.

Говорећи о путевима којима би мигранти могли да иду кроз БиХ, истакао је да је досадашња пракса показала да се веома мало задржавају у Тузли, те иду ка Сарајеву и Унско-санском кантону.

- Највећи притисак је на Бихаћ и Велику Кладушу - рекао је Ујић и додао да је и Хрватска појачала надзор границе на дијелу граничног прелаза Изачић који је дијели од БиХ.

Ујић каже да је Хрватска чланица ЕУ и да је сигурно да ће предузимати све јаче мјере с циљем спречавања уласка илегалних миграната на територију ЕУ.

- Можда је то добро и за БиХ јер када виде да нема изласка, мораће да мијењају руте кретања. Охрабрују и ријечи министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића који каже да нема прављења привременим прихватних центара - рекао је Ујић и додао да би нови састанак Оперативног штаба за питање миграција на нивоу БиХ могао да буде сутра.

Служба за послове са странцима добила је нових 100 метара квадратних канцеларијског простора у Бихаћу, што ће њеним службеницима знатно олакшати поступање у раду са мигрантима. На том дијелу је у протекле двије године, током којих је кроз БиХ прошло око 50.000 илегалних миграната, било највише проблема, нарочито у вријеме постојања дивљег кампа “Вучјак”. Након што је камп лани расформиран, мигранти су пребачени у касарне надомак Сарајева.

У Бихаћу је јуче засједала Оперативна група за рјешавање и управљање мигрантском кризом у УСК. На дневном реду било је одређивање квоте, односно броја миграната који могу боравити у кантону, а помињано је и затварање центара Бира и Мирал те формирање транзитног центра за мигранте у УСК.

ИОМ

Из Међународне организације за миграције су почетком ове године рекли да ће до краја марта покривати дио трошкова ангажмана припадника Министарства унутрашњих послова Српске који на граници помажу колегама из Граничне полиције БиХ. ИОМ финансира трошкове смјештаја и исхране за неколико десетина службеника МУП-а. Слободан Ујић каже да има информације да ће та помоћ бити настављена и након марта.