latinica  ћирилица
26/02/2020 |  09:43 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

НСРС о посредовању у промету непокретности

Синоћ започета расправа у Парламенту Српске о Нацрту закона о заштити права на суђење у разумном року, данас је окончана. Пред посланицима је био и Закон о посредовању у промету непокретности, а редовна сједница окончана је за данас

14.00 - Наставак редовне сједнице заказан је за сутра у 10.00 часова.

У НСРС је за 17.00 часова заказана посебна сједница на захтјев српског члана Предсједништва Милорада Додика о штетности посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Предсједништву БиХ.

13.55 - Основни разлог за доношење новог Закона о посредовању у промету непокретности јесте обезбјеђење правне сигурности за грађане и правна лица у коришћењу услуга посредника у промету и закупу непокретности, рекла је министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.

Образлажући Нацрт закона о посредовању у промету непокретности у Народној скупштини, Гашићева је навела да се тим актом први пут уређују услови за обављање посредовања, права и обавезе посредника и налогодаваца у промету непокретности, начин обављања посредовања, посредничка накнада, надзор над примјеном овог закона, као и новчане казне и заштитне мјере за учињене прекршаје утврђене овим актом.

- Овим законом обезбиједиће се да за сваки посао посредовања у промету непокретности мора бити закључен уговор у писаној форми, а уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју би посредник обављањем посредовања могао да проузрокује налогодавцу - рекла је Гашићева.

Она је додала да се тим законом прописују јасни услови које привредна друштва или предузетници морају да испуњавају за обављање дјелатности посредовања у промету непокретности и дефинишу они које мора да испуњава физичко лице које обавља послове агента.

Ови актом обезбјеђује се виши степен професионалности и пословања у складу са добрим пословним обичајима, наводи се у образложењу овог акта.

Тим законом се прописује обавеза привредних друштава и предузетника да прибаве рјешење о испуњавању услова за обављање дјелатности посредовања у промету непокретности и упису у Регистар посредника како би добили активну легитимацију да се баве пословима посредовања, а да се не утиче на њихове економске слободе, јер се свим привредним субјектима који испуњавају законске услове обезбјеђује несметано обављање дјелатности без било каквих додатних административних препрека.

Прописивањем да статус агента стиче лице које је положило стручни испит, а којим се потврђује оспособљеност за обављање послова посредовања, представља предуслов повећања квалитета услуге, што ће битно смањити број рекламација и незадовољних налогодаваца, уз истовремено стварање добре основе за стицање и развој професионалног угледа струке агента, а самим тим и бољи економски положај запослених у овој дјелатности, наводи се у образложењу тог акта.

У том документу се додаје да је један од битних разлога због којих се у овој области јавља низ проблема непостојање уговора или непотпуност уговора, недовољна школска спрема и обученост агената, исплата посредничке провизије на руке умјесто преко рачуна, непријављен рад агената, нерегистровање посредника или неадекватне услове за обављање дјелатности.

Наводи се и да све то доводи физичка и правна лица у неповољан положај, а држава нема податке о оствареним трансакцијама по обиму, вриједности и територији, чиме се не само избјегава плаћање пореза, већ се велике новчане трансакције обављају изван легалних токова новца.

Током скупштинске расправе о овом акту, који је размотрен у Народној скупштини, посланици власти и опозиције истакли су да неке ствари и одредбе у закону, којим је потребно уредити тржиште некретнина, треба прецизирати и боље дефинисати да не би било пропуста и злоупотреба.

Они су рекли да ће од овог закона имати корист и држава на плану пуњења буџета увођењем промета некретнина у легалне новчане токове, али и грађани у смислу правне сигурности јер се купопродаја некретнина, између осталог, неће моћи реализовати без уговора.

 

13.50 - Посланици Народне скупштине Републике Српске разматрају Нацрт закона о посредовању у промету непокретности

13.45 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року којим се уређује то право, његова заштита, као и право на правично задовољење које се остварује у судском поступку.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је у завршној ријечи да би био срећан да је стање у правосуђу идеално.

- Кључно је овдје питање одговорности судија и тужилаца који неоправдано не поступају у утврђеним роковима - рекао је Касиповић. Он је нагласио да би о овом нацрту закона требало одржати стручну расправу како би се дошло до што квалитетнијег законског приједлога.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, шеф Посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић реплицирајући посланику СДС-а Небојши Вукановићу рекао је да види да је он почео да "уводи ред у правосуђе", али да му је за то требао закључак СДА којим се тражи смјена предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милана Тегелтије.

Жунић је навео да је Представнички дом парламента БиХ на захтјев посланика СДС-а Драгана Мектића прихватио да по хитном поступку разматра Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу због чега би "опозиција требала да носи фес".

Реплицирајући Жунићу, посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да ће се ПДП изјаснити о иницијативи Мектића, те да у овој странци сматрају да је то добро за Републику Српску и да ће се неке ствари у друштву помјерити напријед.

- То је проблем СНСД-а који је у партнерским и коалиционим односима са СДА. ПДП није брига како ће гласати СДА - рекао је Црнадак.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да је оправдано скратити рокове у судским поступцима.

Петковић је оцијенио да би судија који свјесно крши правила за суђење у разумном року требао да сноси дисциплинску одговорност, али и кривичну уколико се докаже да има корупције.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић сматра да је потребна реформа правосуђа јер, како је рекла, постоји спрега правосуђа, полиције и тужилаштва.

- Ове институције су недодирљиве јер раде под изговором да је све транспарентно - рекла је Видовићева.

 

12.20 - Посланик СНСД-а у НСРС Душица Шолаја сматра да привреда Републике Српске највише трпи штету због спорости судских поступака.

Током скупштинске расправе о Нацрту закона о заштити права на суђење у разумном року, Шолаја је упитала да ли ће бити потребан већи број судија у правосудном систему Републике Српске како би био ријешен велики број заосталих предмета у судовима Републике Српске.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да доношење овог закона неће убрзати рад правосуђа у рјешавању судских предмета у разумном року.

- Нема напретка у овој области без генералне реформе правосуђа и ВСТС-а БиХ и увођења ВСТС-а Републике Српске који би био дио ВСТС-а БиХ - истакао је Гламочак.

11.15 - Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић сматра да је у Српској потребно донијети закон о заштити права на суђење у разумном року јер је то иницирано и Европском конвенцијом о заштити људских права.

- Мислим да рокови нису гаранција добре правде, али се неки разуман рок мора поставити у овом законском рјешењу - истакла је Ромићева.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да треба законски радити на побољшању рада на судским предметима максималним скраћивањем рокова за суђење.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је током расправе да је неприхватљиво да се, како је навео, врше ревизије инвалиднина преминулих ратних војних инвалида, како њихове породице не би могле остварити право на породичну инвалиднину.

---------------------------

Расправа о овом нацрту закона започета је синоћ.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да право на заштиту права на суђење у разумном року има свака странка у судском поступку која сматра да суд није у разумном року одлучио о њеном праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично дјело, а право и дужина трајања разумног рока утврђују се у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

Нацртом закона прописана је могућност објављивања пресуде на интернет страници суда, којом је утврђено да је неоправдано одуговлачен поступак и одлучивање, што чини ове поступке транспарентнијим, омогућава правично задовољење странке, те повећава повјерење грађана у правичну судску заштиту, наводи се у образложењу овог акта.

На дневном реду је и Нацрт закона о посредовању у промету непокретности.