latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:04 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Ујић: Јача мигрантски талас, ова година још изазовнија

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић изјавио је да се потврђују процјене да ће с прољећем и топлијим данима ојачати мигрантски талас и да ће ова година за БиХ бити сигурно изазовнија него претходне двије.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

Према његовим ријечима, најновији подаци показују да дневно у БиХ стигне око 120 илегалних миграната, а током протеклих година у овом периоду било их је свега 25.

- У Србији ни прошле ни претпрошле године није било оволико миграната. Сада их је између 7.500 и 8.000, а највише забрињавају подаци да у Грчкој има више од 100.000 илегалних избјеглица које се већ спремају да крену. Сигурно је да ће дио њих кренути копненим путем - изјавио је Ујић за Глас Српске.

Он је додао да постоје двије трасе кретања и обје иду преко БиХ.

- Једна води из Србије, а друга из Црне Горе. Рута из Србије активирана је прошле седмице и имамо повећање броја илегалних улазака. Сигурно је да ће ова година бити изазовнија од претходне двије - рекао је Ујић.

Наводећи да је Хрватска појачала надзор границе на дијелу граничног прелаза Изачић који је дијели од БиХ, Ујић је истакао да је она чланица ЕУ, те да ће сигурно предузимати све јаче мјере с циљем спречавања уласка илегалних миграната на територију ЕУ.