latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:33 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ о ВСТС и више закона из старог мандата

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на чијем је дневном реду више законских приједлога које је у парламентарну процедуру упутио претходни сазив Савјета министара, почела је у Сарајеву.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

На почетак дневног реда, одмах иза коментара посланика на одговоре добијене на постављена питања, Колегијум Представничког дома јуче је уврстио захтјев посланика СДС-а Драгана Мектића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Посланици би у другом читању требало да размотре и да се изјасне о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, који је Савјет министара утврдио још 2017. године, а чији је циљ јачање улоге институције омбудсмана у промоцији људских права, стварања услова за успостављање квалитетног дијалога са невладиним сектором, академском и међународном заједницом, те унапређења финансијске независности.

На дневном реду сједнице је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, којим се уводи инспекцијски надзор у случају постојања сумње на корупцију и неправилности у раду, укључујући неспровођење финансијских прописа.

Инспекцијски надзор ће вршити буџетски инспекторат у оквиру Министарства финансија и трезора у Савјету министара на основу пријава правних и физичких лица, а предложена рјешења предвиђају новчане казне за руководиоце институције БиХ.

Успостављањем овог инспектората БиХ би реализовала обавезе проистекле из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Међу законским приједлозима у другом читању су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о патенту, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ, којим се усклађује радноправни статус службеника Судске полиције БиХ са осталим полицијским службеницима.

УСКОРО РЕКОНСТРУКЦИЈА ПУТА ФОЧА-ШЋЕПАН ПОЉЕ

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Саша Магазиновић  рекао је да је задовољан одговором на постављено питање министру комуникација и транспорта у Савјету министара Војину Митровићу у којем објашањава да ће радови на реконструкцији путног правца Фоча-Шћепан Поље почети ускоро.

- Задовољан сам и брзином и садржајем одговора. Министар Митровић ме увјерио да ће радови на овом путном правцу, који је у катастрофалном стању, почети у другој половини ове или почетком наредне године - појаснио је Магазиновић.

Он је рекао да је обавијештен да је спремна већина пропратне документације.

Магазиновић је тражио од Представничког дома да ситуацију испрати, те да за шест мјесеци предочи извјештај о радовима.

ХИТНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ПРЕСТАНКУ МАНДАТА ВСТС-а

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је захтјев посланика СДС-а Драгана Мектића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу.

За тај приједлог гласала су 23 посланика, против је било 14, а један посланик био је уздржан.

Образлажући захтјев за разматрање по хитном поступку предложеног закона, Мектић је оцијенио да је неопходно што прије реформисати ВСТС и правосудни систем, наводећи да је општа перцепција јавности БиХ неповјерење у правосудни систем, правну државу и владавину закона, а за шта је ова институција кључна.

- ВСТС је најодговорнија институција у трећем стубу власти, односно у правосуђу - рекао је Мектић и додао да бројне афере у правосудном систему наносе огромну штету БиХ.

Мектић је навео да је у бројним извјештајима Европске комисије о напретку на путу ка ЕУ БиХ у дијелу о владавини права добијала негативне оцјене.

- Мислим да немамо времена за чекање, видимо да ту нема никаквих покушаја да се ово стање промијени, да се било шта побољша и стално идемо из афере у аферу - рекао је Мектић, оцјењујући да је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија под директним политичким утицајем.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ подсјетила је да је прије осам година, на иницијативу тадашњег руководства Републике Српске, БиХ приступила структуралном дијалогу у области правосуђа у дијалогу са ЕУ.

- СНСД и странке у коалицији са нама нису за ових осам година, када је ријеч о правосуђу, одступили од свог става - нагласила је Бурсаћева, оцијенивши да хитни поступак за предложени закон који тражи Мектић има везе са одређеним судским поступцима и тужбама, а не са рјешавањем стања у правосуђу.

Она је истакла да је ријеч о личном обрачуну и извршавању закључка СДА да треба направити промјене у ВСТС.

Предсједавајући Српског клуба посланика Ненад Стевандић упозорио је да би усвајање предложеног закона, односно престанак мандата члановима ВСТС-а, увео БиХ у потпуну правну несигурност или анархију.

- Није лако именовати нове чланове - констатовао је Стевандић.

Оцијенивши да је ријеч о личном мотиву и револуционарној правди, Стевандић је рекао да то може довести до још веће неправде.

Он се заложио за наставак структуралног дијалога о правосуђу и за тражење рјешења у сучељавању аргумената и правних стручњака.

Предсједавајући Клуба посланика СДА у Представничком дому Адил Османовић сматра да низак степен повјерења грађана у правосудни систем, који показују све анкете, од Парламентарне скупштине као највишег законодавног тијела у БиХ, изискују реакцију.

Наводећи да и сам има пуно примједби на рад ВСТС-а и избор тужилаца, Нермин Никшић из СДП-а оцијенио је да је немогуће овај закон разматрати по хитном поступку, односно да је боље да се разматра у више читања.

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић изразио је увјерење да предложени закон има једнократну употребу и да је све покренуто због предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије.

- Не треба доносити исхитерне одлуке - рекао је Ловриновић и подсјетио да у марту треба да буде одржана тематска сједница посвећена правосуђу.

Алма Чоло из СДА истакла је да је за њу свако отварање приче о правосудном систему у парламенту хитно, упозоривши да представници највиших правосудних институција у БиХ игноришу Парламентарну скупштину и никоме не полажу рачун за своју кадровску политику и рад.

Предложеним законом предвиђа се да мандат актуелним члановима ВСТС-а БиХ престане с 15. јуном, а да најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове ВСТС-а проведу поступак избора нових чланова ВСТС-а БиХ.

Након што је изгласана хитна процедура, отворена је расправа о Приједлогу закона о престанку мандата ВСТС БиХ, у садашњем саставу.