latinica  ћирилица
26/02/2020 |  14:43 ⇒ 15:02 | Аутор: АТВ

Тегелтија: Проблематичан Закон о престанку мандата члановима ВСТС

Приједлог Закона о престанку мандата члановима ВСТС који се разматра у Представничком Дому ПС БиХ је проблематичан са најмање два аспекта, рекао је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- У погледу подносиоца иницијативе у лику посланика Драгана Мектића, што у сваком случају представља очигледни и дрски учјењивачки политички притисак од стране посланика против којег је прије неколико дана потврђена оптузница за корупцију и којег очекује суђење. То је еклатантан и флагрантан примјер политичког притиска, како се посланик против којег је потврђена оптужница за корупцију, жели обрацунати са правосуђем и тако послати поруку тужиоцима и судијама који поступају у његовом предмету о својој недодирљивости и могућим посљедицама - рекао је Тегелтија.

- Ово је очит и за европске стандарде потпуно флагрантан покушај преузимања политичке контроле над правосуђем од стране политичке коалиције која формирала ранији Савјета Министара и која у складу са декларацијом и закључцима СДА жели да се обрачуна са предсједником и члановима ВСТС - а, шаљући им поруку као и свим другим судијама и тужиоцима да се у свом раду морају руководити ставовима тих странака јер ће у супротном сносити посљедице, што политички представници СДА више и не покушавају да маскирају него о том говоре директно. У складу с тим позивам Делегацију ЕУ у БиХ да се изјасни о усклађености оваквог приједлога Закона са европским стандардима - додао је Тегелтија.

- Моја порука је да нас овакве активности појединих политичара сасвим сигурно неће уплашити или обесхрабрити у чувању независности правосуђа и властитог личног и професионалног интегритета, без обзира и на овако флагрантне политичке притиске - каже предсједник ВСТС.

Повезане вијести:

Обављена расправа о престанку мандата чланова ВСТС-а