latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:43 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Нема обољелих у БиХ, али је потребна максимална одговорност свих

У БиХ нема потврђених случајева обољења од вируса корона, али се континуирано спроводе мјере усмјерене на рано откривање сумњивих случајева и потребна је максимална одговорност свих, речено је данас на конференцији у Сарајеву.
Конференција у Сарајеву - Фото: СРНА
Конференција у СарајевуФото: СРНА

На конференцији о предузетим мјерама и планираним активностима у вези са могућом појавом новог вируса констатована је забринутост због већег броја обољелих у Италији, имајући у виду кретање становништва и велику привредну и трговинску размјену са том земљом, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Упућен је апел свима који су боравили или путовали у подручја погођена вирусом да се телефонски јаве надлежним здравственим установама.

Закључено је да је неопходно да се становништво придржава превентивних мјера, као и да је потребна максимална одговорност и сарадња здравствених институција и установа и других јавних институција на свим нивоима власти, медија, грађана.

Надлежне институције су издале препоруке здравственим установама у Републици Српској и Федерацији БиХ за обезбјеђивање услова за реаговање и збрињавање пацијената у случају потребе.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић исказали су спремност да у оквиру својих надлежности спроведу све предложене мјере с циљем спречавања ширења вируса.

У раду конференције су учествовали и министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић, телефонски министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, федерални министар здравства и вођа Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Вјекослав Мандић и директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олсавски.

Учесници састанка захвалили су представницима Свјетске здравствене организације за досадашњу подршку, изразивши увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена, укључујући и подршку у набавци додатне заштитне опреме.