latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:46 ⇒ 23:57 | Аутор: СРНА

Усвојен Приједлог закона о престанку мандата чланова ВСТС

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, по хитном поступку, а на приједлог посланика Драгана Мектића /СДС/.
Представнички дом (фото: fena.ba) -
Представнички дом (фото: fena.ba)

Као разлоге за усвајање овог законског рјешења Мектић је у Приједлогу закона навео, између осталог, неусвајање извјештаја о раду ВСТС-а за 2017. и 2018. годину, одсуство поштивања владавине права од носилаца правосудних функција, спреге политике и правосуђа, те доношење незаконитих подзаконских аката.

Међу разлозима за усвајање Приједлога закона Мектић је навео и одсуство спремности правосуђа да се бори против незаконитости у сопственим редовима, те експертиски извјештај који је представио њемачки правни стручњак Рајнхард Прибе у којем је наглашена и слабост ВСТС-а у погледу спровођења темељне истраге послије афере "Поткивање".

Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ није усвојен, јер није добио ентитетску већину.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, којим се уводи инспекцијски надзор у случају постојања сумње на корупцију и неправилности у раду, укључујући и неспровођење финансијских прописа, није имао ентитеску већину и упућен је у процедуру накнадног усаглашавања.

Инспекцијски надзор ће вршити буџетски инспекторат у оквиру Министарства финансија и трезора у Савјету министара на основу пријава правних и физичких лица, а предложена рјешења предвиђају новчане казне за руководиоце институције БиХ.

Успостављањем овог инспектората БиХ би реализовала обавезе проистекле из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Исту судбину доживио је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о патенту, чији је предлагач Савјет министара.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ, чији је предлагач Савјет министара којим се усклађује радноправни статус службеника судске полиције БиХ са осталим полицијским службеницима, такође је упућен на накнадно усаглашавање.

Министарство правде доставило је оквиру процјену потребних финансијских средстава по којој је за спровођење закона потребно 168.000 КМ додатних средстава на годишњем нивоу из буџета БиХ.

У накнадно усаглашавање иде и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о систему државне помоћи у БиХ, чији је предалагач Савјет министара, а којим се врши усклађивање система државне помоћи са обавезама преузетим међународним уговорима које је потписала и ратификовала БиХ, а посебно обавезама које слиједе из процеса европских интеграција.

Ни Приједлог закона о измјенама и допунама Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, предлагач Савјет министара БиХ, прво читање, није добио ентитетску већину гласова, као ни Приједлог закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима, чији су предлагачи посланици Мирјана Маринковић Лепић /Независни блок/ и Предраг Којовић /Независни блок/.

Закон о лијековима и медицинским средствима ступио је 2008. године, али се у потпуности не примјењује, јер није усклађен са дугогодишњом позитивном праксом у БиХ, земљама региона и ЕУ.

Није прихваћен Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, предлагачи посланици Мирјана Маринковић Лепић /Независни блок/ и Предраг Којовић /Независни блок/, с мишљењем Комисије за финансије и буџет.

Овим законом утврђује се разлика плате и осталих накнада у вези са обављањем посланичког и делегатског мандата за посланике и делегате који нису у радном односу у Парламентарној скупштини БиХ.

Посланици нису прихватили мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, предлагач посланик Дамир Арнаут, и законодавни поступак о овом закону се обуставља.

Није прихваћен ни Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ по хитном поступку, па ће овај приједлог ићи на усаглашавање.

Ријеч је о захтјеву посланика Дамира Арнаута којим се максималан износ отпремнине за запослене у институцијама БиХ са садашњих 30.000 ограничава на 10.000 КМ, док најнижи остаје на садашњем нивоу 5.300 КМ.

Ни Извјештај Заједничке комисије оба дома о постизању идентичног текста Закона о измјенама и допунама Закона о раду у институцијама БиХ није добио ентитетску већину.

И Приједлог закона о допуни Закона о акцизама, чији је предлагач посланик Аида Баручија /Независни блок/, иде на усаглашавање.

Баручијине измјене Закона односе се на усмјеравање од пет одсто, укупног прикупљеног годишњег износа по основу акциза на дуван и дуванске производе, према Фонду солидарности Републике Српске, Фонду солидарности Федерације БиХ, те еквивалентно надлежној институцији у Брчко дистрикту, са изричито еквивалентном намјеном.

Сврха допуне Закона је унапређење здравственог система у цјелини у БиХ.

Исту судбину доживјели су и Извјештај о раду Савјета министара за 2017. годину и Извјештај о раду Савјета министара за 2018. годину.

Сет извјештаја о раду и пословању БХРТ-а за 2017. и 2018. годину није добио зелено свјетло посланика, а Представнички дом одлучио је да Извјештај о раду Извјештај о раду Вијећа националних мањина БиХ за 2018, као и за 2019. годину упути на накнадно усаглашавање.

Извјештаји о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са законом БиХ, за 2018. годину и 2019. годину, такође, иде на усаглашавање јер није било ентитетске већине.

И Извјештај о раду Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2018. годину упућен је на усаглашавање, као и Извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2018. годину.

Представнички дом донио је исту одлуку и у вези са Извјештајем о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2018. годину, а то се односи и на Извјештај о раду Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ за 2018. годину, као и на Извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2017. и 2018. годину.

На накнадно усаглашавање упућени су и Извјештај о издатим исправама и одбијеним захтјевима за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и роба посебне намјене за 2017. годину и Извјештај о реализацији издатих исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене у 2017. години.

Информација о Годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2019. годину није примљена на знање па иде на усаглашавање.

Представнички дом није потврдио одлуку о учешћу припадника полицијских служби из БиХ у Стабилизацијској мисији УН у Конгу, чији је подносилац Предсједништво БиХ, јер није било ентитетске већине, па се и овај материјал упућује на усаглашавање.

И посланичка иницијатива Предрага Којовића, којом се Савјет министара обавезује да уради анализу пропусности границе БиХ и опремљености Граничне полиције за њену бољу контролу иде на усаглашавање, док је усвојена иницијатива Мирјане Маринковић Лепић којом се задужује Савјет министара да најкасније у року од 90 дана од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому донесе одлуку о провјери диплома свих запослених у институцијама БиХ у смислу контроле валидности диплома у складу са законским прописима из области образовања.

Представнички дом дао је сагласност за више међународних споразума о додјели грант средстава за БиХ, уклупне вриједности 140 милиона евра намијењених за пројекте у Републици Српској у областима здравства, образовања, комуналне привреде и инфраструктуре.

Ријеч је о давању сагласности за ратификацију Амандмана број 3 на Уговор о финансирању закључен између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке 5. октобра 2011. у Луксембургу и 25. октобра 2011. у Сарајеву, с накнадним измјенама и допунама с времена на вријеме /болнице Републике Српске/, као и давању сагласности за ратификацију Споразума о финансирању и пројекту између БиХ коју заступа Министарство финансија и трезора и Републике Српске коју заступа Министарство финансија и Града Градишке у износу од 10.266.845 евра – прикупљање и третман отпадних вода Градишка - фаза 1.

Сагласност је добила и ратификација Нота споразума о финансијској сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Њемачке за 2018. годину, закључен у Сарајеву, 9. децембра 2019, размјеном дипломатских нота, ратификација Споразума о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези с Регионалним стамбеним програмом – БиХ 6 /2018/, потписан 30. септембра 2019. у Паризу.

Дата је сагласности и за ратификацију Амандмана број 1 на Уговор о финансирању закључен између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке 27. децембра 2016. у Сарајеву и 29. децембра 2016. у Луксембургу и Бањалуци, као и за ратификацију Споразума о финансирању и пројекту између БиХ коју заступа Министарство финансија и трезора у Савјету министара и Републике Српске коју заступа Министарство финансија и Града Градишке у износу од 3.800.000 евра.

Низ материјала са ознаком повјерљиво упућен је на усаглашавање, након чега је пета сједница Представничког дома окончана.

За 11. март заказана је тематска сједница о стању у правосуђу БиХ и раду ВСТС БиХ, након које ће бити одржана и редовна сједница Представничког дома.