latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:08 ⇒ 27/02/2020 | 08:22 | Аутор: РТРС

Здравствени стручњаци поручују - разлога за панику нема, грађани могу бити мирни

У градовима у Српској одржане су сједнице штабова за ванредне ситуације o тренутној епидемиолошкој ситуацији, када је ријеч о вирусу корона. Здравствени стручњаци поручују - разлога за панику нема, грађани могу бити мирни!

У Граду Бањалука неће бити затварања школа и вртића, отказивања јавних манифестација и скупова, али ће се ситуација пратити. Морају се поштовати превентивне мјере које промовишу.

У Требињу се морају поштовати све наредбе надлежних институција. Ово је новонастала ситуација којој се морамо прилагођавати у ходу, тврде надлежни.

Најбитније за све је пратити препоруку здравствених установа, Института за јавно здравство и Министарства здравља.
У случају првих обољелих, болнице су спремне да их приме. Тестове на вирус корона имају, а ту је и заштитна опрема за здравствене раднике.

Због повећаног броја пацијената заражених вирусом корона у Италији, а ради заштите здравља становништва, Институт за јавно здравство препоручује особама које су у последњих 14 дана боравиле или долазе из Италије, посебно на територији Сјеверне Италије, али и Кине, Јужне Кореје и Ирана, да се телефонски јаве надлежним домовима здравља.

Препоруке су упућене и граничним службама. На граничном прелазу Градишка није било путника са симптомима, а међу службеницима нема страха.

Савјет становништву је да је беспотребно куповати медицинске маске. Оне се препоручују само онима који имају неке од симптома.

- Као и све оне особе у контакту у породици који његују обољеле. За све оне који су здрави не препоручује се ношење маски. Препоручују се личне мјере превенције и то оне које се односе на хигијену прања руку и заштиту приликом кашљања - истакао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите 

Грађани истичу да помно прате шта се дешава у вези са вирусом и примјењују мјере превенције.

У болницама у Српској и даље су, због сезонског грипа, на снази забране посјета пацијентима.