latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:36 ⇒ 21:28 | Аутор: N1

Тегелтија: Покушај преузимања политичке контроле над правосуђем

Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу проблематичан је са најмање два аспекта, каже предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтији је споран сам предлагач /посланик СДС-а/ Драган Мектић, против којег се пред Судом БиХ води поступак.

- У погледу подносиоца иницијативе у лику посланика Драгана Мектића, што у сваком случају представља очигледни и дрски уцјењивацки политички притисак од стране посланика против којег је прије неколико дана потврђена оптужница за корупцију и којег очекује суђење. То је еклатантан и флагрантан примјер политичког притиска, како се посланик против којег је потврђена оптужница за корупцију, жели обрачунати са правосуђем и тако послати поруку тужиоцима и судијама који поступају у његовом предмету о својој недодирљивости и могућим посљедицама - поручује Тегелтија.

Други разлог је, тврди Тегелтија, "очигледан и за европске стандарде потпуно флагрантан, покушај преузимања политичке контроле над правосуђем од стране политичке коалиције" која је, како наводи, "формирала ранији Савјета министара. Та коалиција, додаје Тегелтија, у складу са "декларацијом и закључцима СДА жели да се обрачуна са предсједником и члановима ВСТС-а".

- Шаљући поруку, као и свим другим судијама и тужиоцима, да се у свом раду морају руководити ставовима тих странака јер ће у супротном сносити посљедице, што политички представници СДА више и не покушавају да маскирају него о том говоре директно. У складу с тим, позивам Делегацију ЕУ у БиХ да се изјасни о усклађености оваквог приједлога Закона са европским стандардима - наводи Тегелтија.

Тегелтија је поручио да ВСТС "овакве активности појединих политичара сасвим сигурно неће уплашити или обесхрабрити у чувању независности правосуђа и властитог личног и професионалног интегритета, без обзира и на овако флагрантне политичке притиске".

Повезане вијести:

Усвојен Приједлог закона о престанку мандата чланова ВСТС