X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
26/02/2020 |  22:49 ⇒ 22:51 | Извор: Глас Српске

"Сирано де Бержерак" премијерно у Дјечијем позоришту

Представа "Сирано де Бержерак" коју је по тексту Игора Бојовића режирао Југ Радивојевић биће премијерно изведена сутра у 19.00 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске.
"Сирано де Бержерак" (Фото: Глас Српске) -
"Сирано де Бержерак" (Фото: Глас Српске)

Насловну улогу, Сирана де Бержерака, игра Александар Бланић, а Принцезу Роксану игра Ана Анђелић. Грофа де Плиса тумачи Ђорђе Јанковић, Мадмоазелу Шизелу Александра Спасојевић а Лепог Кристијана Драган Вучић. Кадете играју Саша Терзић и Драган Бањац.

Помоћник редитеља, који је уједно задужен и за сценски покрет је Игор Дамњановић, музику потписује Божидар Обрадиновић, обојица из Београда. Сценографију и костим радиле су Берина Шушчевић и Јелена Савић из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Југу Радивојевићу ово је четврти пројекат реализован у Дјечијем позоришту Републике Српске, јер је раније режирао представе "Петар Пан", "Орлови рано лете" и "Том Сојер".

В.д. директора Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић подсјетила је да је Југ Радивојевић добро познат бањалучкој публици и кроз представе које је режирао у Народном позоришту.

- Играти за дјецу је једнако важно и озбиљно као и играти у великим драмским пројектима за одрасле. Пречесто због незнања или неискуства потцјењујемо оно што играмо за дјецу, а заправо је та игра много узвишенија. Понекад одрасли из пристојности аплаудирају, али код најмлађе публике таквих тренутака нема. Дјеца су најискренија публика - рекла је она.

Редитељ Југ Радивојевић истакао је значај представа које се раде за малишане и указао на њихов образовни значај у времену када телевизије имају сиромашан програм за најмлађу публику.

Глумац Александар Бланић нагласио је да му је насловна улога у новој представи веома значајна.

- Сваки глумац би требао да у својој каријери има значајне улоге које се посебно истичу. Са правом могу да кажем да је то за мене улога Сирана де Бержерака - каже Бланић.