latinica  ћирилица
28/02/2020 |  15:39 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Лавров: Дамаск има право да потисне терористе у Идлибу (ВИДЕО)

Снаге које се боре на страни предсједника Сирије Башара ел Асада имају право да потисну терористе у сиријској покрајини Идлиб и Москва их у томе не може спријечити, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Он је рекао да сиријска војска има свако право да одреагује на кршење примирја у зони Идлиба.

- Сиријска војска има свако право да одговори на упорно кршење примирја у зони Идлиба и да потисне терористе. Не можемо спријечити сиријску војску у спровођењу одредби резолуција Савјета безбједности УН у вези са бескомпромисном борбом против свих облика тероризма - нагласио је Лавров.

Лавров је потврдио да је Москва потпуно привржена споразумима Русије и Турске у вези са Идлибом.

Шеф руске дипломатије позвао је Анкару да почне да поштује споразуме постигнуте са Москвом.

Руски министар подсјетио је да су се Москва и Анкара сагласиле да разликују нормалну опозицију од терориста, демилитаризују унутрашњи појас безбједносне зоне Идлиб, како нико одатле не би могао да гранатира положаје сиријске војске или руску војну базу, те да се обезбиједи неометано коришћење ауто-путева који пролазе кроз зону, јавио је ТАСС.

- То остаје наш заједнички циљ са нашим колегама из Турске. Било како било, кључно је да се започне спровођење ових споразума, пошто већ годину и по нема жељених резултата - додао је Лавров.

Повезане вијести:

ИЗ ЧАСА У ЧАС: НАТО разматра додатну подршку Турској; Стотине мигранта иду ка Европи (ВИДЕО)