latinica  ћирилица
28/02/2020 |  07:24 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Трамп разговарао са Ердоганом; Мигранти надиру према граници (ВИДЕО)

У ваздушним нападима у сиријском граду Идлибу погинула су 33 турска војника. Стотине миграната кренуле су из Турске ка грчкој граници.

21.00 - Договор Европске уније са Турском о заустављању нерегуларних миграционих токова и даље остаје непромијењен и нетакнут, саопштено је из Европске комисије.

18.43 – Трамп разговарао са Ердоганом, каже да Русија, Иран и Сирија треба да прекину нападе на сјеверозападу Сирије. 

18.01 - Турски званичници су током данашњих разговора у Анкари члановима руске делегације поручили да је неопходно смјеста успоставити трајно примирје у Идлибу, саопштено је из Министарства спољних послова Турске.

16.12 - Велика Британија затражила је да данас буде одржана ванредна сједница Савјета безбједности УН у вези са ситуацијом у Идлибу у Сирији, рекао је неименовави дипломатски званичник.

Сједница ће највјероватније бити одржана у 16 сати по локалном времену.

16.00 – Грчка није одговорна за трагичне догађаје у Сирији и зато неће трпјети послљдице одлука које су други донијели, поручује грчки премијер.

15.58 - Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал армије Валериј Герасимов разговарао је телефоном с предсједником Комитета начелника штабова Оружаних снага САД, генералом Марком Милијем о ситуацији у Сирији, преноси Министарство одбране Русије.

- Стране су размијениле мишљења о ситуацији у Сирији и другим питањима, која су од обостраног интереса - наводи се у саопштењу.

Војни начелници су претходни пут разговарали 18. децембра 2019. године.

15.52 – Сиријска војска неће дозволити да западне државе и њихови савезници продуже "терористичку контролу" у Сирији. 

15.50 – На сједници Савјета безбедности Русије, којом је предсједавао предсједник Валдимир Путин, речено је да је Русија учинила све што је могла за безбједност турских трупа у Идлибу. 

15.17 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће данас одржати телефонски разговор са америчким предсједником Доналдом Трампом, њемачком канцеларком Ангелом Меркел, француским предсједником Емануелом Макроном и британским премијером Борисом Џонсоном.

Предмет разговора, како је најављено, биће ситуација у сиријском Идлибу.

Портпарол администрације турског предсједника Фахретин Алтун је подсјетио и да је Ердоган нешто раније разговарао са руским предсједником Владимиром Путином и том приликом договорено је да организују сусрет што је прије могуће.

14.48 - На копнену границу између Турске и Грчке, послате су веће полицијске снаге како би зауставиле долазак миграната.

- Они неће ући у нашу земљу. То нису регуларни мигранти, нећемо им дозволити - рекао је за Ројтерс један званичник владе.

14.34 - Бугарска је спремна да пошаље додатних 1.000 војника ка граници са Турском у случају да дође до прилива миграната. 

14.30 - Припадници турске војске у Идлибу гинули су искључиво ван својих контролних пунктова, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

14.12 - Руски предсједник Владимир Путин одржао је хитан састанак Савјета безбједности Русије због ситуације у сиријском Идлибу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је рекао, Путин је изразио велику забринутост због оштре ескалације ситуације у Идлибу изазване од стране терористичких групација које су све агресивније.

13.30 - Турска није званично најавила промјену политике о избјеглицама у тој земљи, саопштила је Европска комисија и додала да очекује да Анкара испуни обавезе које је преузела у контроли токова миграната у Европску унију.

13.15 - Избјеглице иду ка граници Турске и Грчке - снимак из дрона

12.35 - НАТО разматра могућност да пружи додатну подршку Турској, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

НАТО позива Русију и Сирију да зауставе офанзиву у Идлибу и поштују међународно право, изјавио је  Столтенберг и истакао да НАТО подржава Турску.

Он је након састанка амбасадора НАТО, који је иницирала Турска, рекао да савезници разматрају додатну подршку Турској.

12.00 - Портпарол УНХЦР-а наводи да та агенција УН још увијек нема извјештаје о видљивим кретњама ка границама. 

11.20 - Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин разговарали телефонски о ситуацији у Сирији, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Како је појаснио, Путин и Ердоган сагласили су се да је потребно учинити све како би се реализовали сви договори по питању те сиријске провинције.

Поред тога, констатовали су и да је у наредном периоду неопходно организовати контакте руских и турских званичника, међутим није прецизирано на каквом нивоу.

Лавров је додао и да је телефонски разговор иницирала турска страна.

11.15 - Грчка је пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћних развоја догађаја. 

10.30 - Високи представник ЕУ Жозеп Борељ сматра да би напетости у Идлибу могле да ескалирају у велики међународни сукоб. Додаје да ће ЕУ размотрити све потребне мере заштите својих безбjедносних интереса. 

10.00 - Дронови и копнене снаге циљају више од 200 мета сиријских владиних снага, каже турски министар одбране Турске Хулуси Акар и том приликом ликвидирале 309 сиријских војника.

Како је прецизирао, уништено је пет сиријских хеликоптера и 23 тенка.

09.30 - Турска објавила снимак напада на сиријске положаје у Идлибу.

09.27 - Непримјерена активност Турске у Сирији води ка избијању веома озбиљног и опасног конфликта руских и турских снага, што је крајње непожељно, изјавио је замјеник шефа комитета за одбрану Савјета федерације Русије Владимир Џабаров.

09.08 - Стотине миграната кренуло је кроз сјеверозападну Турску ка граници са Грчком и Бугарском, након што је турски званичник рекао да Анкара неће више заустављати сиријске избјелице на путу ка Европи, јављају турски медији.

То се дешава након што су јуче у ваздушним нападима сиријске војске у Идлибу погинули турски војници.

09.05 - Портпарол владајуће странке АКП каже да ће "убилачки режим у Сирији и они који га охрабрују платити најтежу цијену за издајништво". 

08.31 - Русија је послала два ратна брода опремљена крстарећим ракетама "калибар" према сиријској обали у Средоземном мору, јавио је Интерфакс позивајући се на руску Црноморску флоту.

08.03 - Америка се нада да ће Турска одустати од куповине руских противваздухопловних ракетних система С-400 због развоја ситуације у Сирији, изјавила је стална представница САД при НАТО Кеј Бејли Хатчинсон.

Она је рекла да су САД у више наврата покушавале да објасне Турској да није паметно набављати од Русије те ПВО системе.

07.55 - Шеф НАТО Алијансе Јенс Столтенберг сазвао је хитан састанак Савјета како би се размотрила ситуација у Сирији. 

07.52 - Генерални секретар УН и шеф НАТО позивају на обуставу напада, наводећи да са сваким сатом расте ризик по цивилно становништво.

07.30 - Руско министарство одбране наводи да турске трупе није требало да буду стациониране на мјесту гдје се догодио напад. 

07.23 - Ројтерс јавља да је група од око 300 миграната кренула са сјеверозапада Турске ка грчкој граници. 

Током ноћи је порастао број турских војника погинулих у ваздушним нападима у сиријском граду Идлибу. Синоћ је саопштено да су погинула 22 војника, а гувернер Хатаја Рахми Доган у међувремену је објавио да се број погинулих попео на 33.

Додао је да нико од рањених војника није у критичном стању.

Мигранти кренули ка Грчкој

Британска агенција Ројтерс јавља, позивајући се на агенцију Демирорен, да је група од око 300 миграната кренула са сјеверозапада Турске ка грчкој граници.

Ројтерс наводи да међу њима има Сиријаца, Иранаца и Ирачана. Агенција додаје да још увијек нема независну потврду ових навода.

Раније је високи турски званичник рекао да је Анкара одлучила да пусти избјеглице из Сирије да крену ка Европи.

- Турска више неће задржавати сиријске избјеглице да стигну до Европе копном или морем - навео је тај званичник.

Неколико милиона сиријских избјеглица налази се у камповима у Турској.

САД: Уз савезника смо

Хуријет дејли њуз јавља да је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржао хитан састанак безбједносних служби.

Састанак је, наводи Хуријет, трајао шест сати иза затворених врата у предсједничком комплексу у Анкари.

Стејт департмент саопштава да је "веома забринут због напада на турске војнике у Идлибу".

- Стојимо уз Турску, нашег НАТО партнера и позивамо на моментано обустављање овог напада Асадовог режима, Русије и снага које подржава Иран - додаје се у саопштењу Стејт департмента.

Повезане вијести:

Турска узвраћа ударац: Ваздушни и копнени напад на позиције сиријских снага

У Идлибу погинула 22 турска војника, Анкара ће пустити избјеглице у Европу

Извор: РТРС/РТС, Спутњик