latinica  ћирилица
28/02/2020 |  16:37 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Чубриловић-Гојковић: За очување Српске и јачање специјалних односа (ФОТО)

Комисија за сарадњу народних скупштина Републике Српске и Србије је највиши и најсвеобухватнији облик инситуционалне сарадње, која је формирана у складу са потписаним меморандумом, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

- Данашња сједница је добра прилика да још једном дефинишемо шта су наше најважније заједничке теме, како да их артикулишемо, да размијенимо искуства, унаприједимо сарадњу и на тај начин дамо конкретан допринос остваривању могућности које нам пружа Споразум о специјалним паралелним везама између Републике Српске и Србије - рекао је Чубриловић.

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић нагласила је да Србија поштује Дејтонски споразум, постојање БиХ и два ентитета са свим њиховим надлежностима, као и принцип договора три конституивна народа, без наметања.

- У том оквиру је наше потврђено стратешко опредељење за очување Републике Српске као један од спољнополитичких приоритета и наставак развијања специјалних и паралелних односа са Српском, уз уважавање триторијалног интегритета и суверенитета БиХ у складу са Дејтонским споразумом - навела је Гојковићева.

Фото: РТРС

Разговарано је и о сарадњи на заштити историјског сјећања кроз заједничко обиљежавање годишњица, сјећања на жртве и изградњу и одржавање меморијала.

- Разговарали смо о многим темама, отворили многа питања – од инфраструктуре, културе, туризма, али и права Срба у региону и да видимо на који начин парламенти могу да допринесу побољшању живота Срба на овим просторима - истакао је Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Ја вјерујем да ће ова Комисија радити редовно, да ћемо отварати нове теме, да ћемо давати конкретне приједлоге и владама Српске и Србије и да ћемо дати свој допринос јачању свеобухватне сарадње и повезивања српског народа - рекао је Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

Прије радног дијела сједнице Комисије, делегација из Републике Српске присуствовала је сједници Парламента Србије.

Повезане вијести:

Прво засједање Комисије за сарадњу парламената Српске и Србије (ФОТО)