latinica  ћирилица
28/02/2020 |  18:35 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

СНСД: Спреман коалициони споразум са Мићом Мићићем (ФОТО)

СНСД одбацује Закон о престанку мандата Високом судском и тужилашком савјету БиХ, који је усвојен у Представничком дому и наставља инсистирати на рјешењу које би гарантовало одлазак страних судија из Уставног суда.

Ово су закључци сједнице Извршног комитета СНСД-а одржане у Бањалуци, на којој је прихваћен и приједлог сарадње, коју је овој странци понудио градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

СНСД је, са представницима хрватских странака, у процедуру у Парламент БиХ послао Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, по којем у њему више нема мјеста за стране судије. Истовремено, из ове странке траже заустављање процеса усвајања Закона о престанку мандата Високом судском и тужилачком савјету.

- Извршни комитет СНСД-а одбацује Закон о ВСТС-у усвојен на Представничком дому као доказ реализације захтјева СДА изречених седам дана раније на њиховом предсједништву - рекао је Додик.

Коалициони уговор (Фото: АТВ)

Додик сматра да су СДС И ПДП гласањем за овај текст начинили, како каже, очигледан чин издаје и нарушавања српског јединстава.

- Извршни комитет СНСД-а изражава жаљење због тога и обавјештава јавност да су СДС и ПДП радне јединице СДА у Републици Српској и да је то веома штетно за Српску - навео је Додик.

Коалициони уговор (фото:ATV)

Злоупотребом СНСД третира прославу 1. марта као наводног Дана државности БиХ. Наглашавају да је тај датум само подсјећање на мајоризацију Срба и чињеницу да БиХ још нема закон о празницима.

Извршни комитет СНСД-а одобрио је сарадњу са Градским одбором СДС у Бијељини коју представља Мићо Мићић. Потпредсједник странке Радован Вишковић задужен је да анексима оперативно разради партнерство са градоначелником Бијељине.

- Показаћу вам документ о коалиционој сарадњи са Мићом Мићићем, који је већ потписан са њихове стране и ми смо то данас усвојили. Тражимо још анекс и желим да обавијестим јавност да смо веома задовољни овом сарадњом - поручио је Додик.

Из СНСД-а позивају Владу да утврди одговорност службеника Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове који су кршењем прописа о упису земљишта, у Бањалуци, начинили штету јавном интересу и допринијели штетној одлуци Уставног суда БиХ у овом случају. СНСД је дао подршку и најављеним изјенама пословника Народне скупштине, које би требало да уведу више реда у рад ове институције.