latinica  ћирилица
29/02/2020 |  21:41 ⇒ 01/03/2020 | 08:11 | Аутор: СРНА

Дендијас тражи ванредан састанак министара спољних послова ЕУ

Грчки министар спољних послова Никос Дендијас затражио је вечерас од високог представника ЕУ за спољне послове и безбједност Жозепа Бореља ванредан састанак Савјета за спољне послове блока, пише Катимерини.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Дендијас је данас разговарао са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом, бугарске Екатерином Захаријевом, министром спољних послова Сјеверне Македоније Николом Димитровом и Аустрије Александером Шаленбергом.

Разговарали су о јачању мигрантске кризе и повећању броја миграната који у таласима пристижу из Турске након одлуке Анкаре да отвори границе и пусти мигранте према ЕУ.

Европски званичници изразили су подршку напорима Грчке и Бугарске да заштите своје границе са Турском.

Из канцеларија предсједника Европског савјета Шарла Мишела наводи се да је у посљедњих неколико дана Мишел разговарао са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом и премијер Бугарске Бојком Борисовим о мигрантима.

У саопштењу се истиче да је ЕУ активно ангажована у смислу поштовања споразума Турска-ЕУ и да подржава Грчку и Бугарску у заштити спољних граница блока.

Са друге стране, турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу оштро је реаговао на Дендијасову објаву на Твитеру који је рекао да је одговор Грчке био уздржан и да је "поштовање међународног права јаче од било какве деликвенције".

- Погледајте само ко држи лекције из међународног права! Они без стида и срама бацају сузавац на хиљаде невиних људи пред својим вратима. Ми нисмо обавезни да зауставимо људе да изађу из наше земље али је Грчка дужна да их третира као људска бића - написао је Чавушоглу.

Извори у грчкој полицији рекли су да су мигранти вечерас бацили најмање 20 канистера сузавца преко границе. Према натписима на канистерима видљиво је да припадају или су припадали турској полицији, пише Катимерини.