latinica  ћирилица
02/03/2020 |  12:28 ⇒ 16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Фронтекс: Ситуација с мигрантима из Турске измакла контроли

Према тајном извештају Агенције за заштиту спољних граница Европске уније (Фронтекс) из Турске се очекују масовне миграције. Ситуација је, како се наводи, толико измакла контроли да се предвиђа да избјеглице неће зауставити ни интервенција турских власти ако одлуче да поновно затворе границу према Грчкој.
Атина: Гранични прелаз са Турском - мигранти - Фото: СРНА
Атина: Гранични прелаз са Турском - мигрантиФото: СРНА

Њемачки Велт, који је имао увид у овај тајни Фронтексов извештај, пише да је он припремљен за доносиоце политичких одлука у врху Европске уније.

- Биће тешко зауставити велики број људи који су се запутили према Европи - предвиђа се у Фронтексовом извештају и додаје се да ће "сљедећих дана притисак само расти". Ситуација је толико измакла контроли да Фронтекс предвиђа да избјеглице неће зауставити ни интервенција турских власти ако одлуче поново да затворе границу према Грчкој - наводи се у извјештају.

Фронтекс указује да "вијести на друштвеним мрежама повећавају могућност масовног покрета из Турске према границама Европске уније".

Прве на удару су, према том извјештају, Грчка и Бугарска па не чуди што бугарски премијер Бојко Борисов данас путује у службену посјету Турској да би разговарао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Ди Велт наводи да Фронтекс на бугарско-турској граници има тек 60 службеника.

Када је ријеч о Грчкој, тамошњи премијер Киријакос Мицотакис најавио је да његова Влада на мјесец дана укида људско право на тражење азила.

Фронтекс је већ понудио додатну помоћ Грчкој, али засад ова агенција и Влада у Атини нису успјеле да се споразумију како би конкретно та помоћ требало да изгледа.

Мицотакис је упозорио мигранте да не покушавају ући у земљу илегално јер ће бити враћени.

Грчка је најавила да ће одвраћање на својим границама повећати до максимума, а премијер Мицотакис се позвао на чланак 78.3 Европског уговора како би "осигурао пуну помоћ Европске уније".

Према подацима у УН, на грчко-турској граници се тренутно налази око 13.000 избјеглица, који су ноћ провели на отвореном.

Нарочито је драматично на острву Лезбос, на којем је преко викенда дошло до сукоба између локалног становништва и избјеглица, којима локалци нису дали пристанак. Дошло је и до премлаћивања новинара и активиста за људска права.

Грчка је у недјељу рекла да се суочава с озбиљном претњом док се хиљаде миграната окупљају на њеним границама након што је Турска одлучила да пусти мигранте према западној Европи.

- Турска координише и охрабрује кретање - рекао је портпарол грчке Владе Стелиос Пецас, додавши да се ради о пријетњи националној безбједности земље.

Турска је отворила своје границе с Европом, Грчком и Бугарском дајући слободан пролаз хиљадама избјеглица и миграната.

Тако врши притисак на ЕУ и чланице НАТО-а како би добила њихову подршку за своје војне операције у Сирији.

У Турској се већ неколико година налази око 3,7 милона избјеглица из Сирије.

У сваком случају, цитирани Фронтексов извјештај сугерише да смо пред репризом избјегличког таласа из 2015. године и да Европска унија поновно није до краја спремна да одговори на тај изазов, пренио је хрватски портал Индекс.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је раније изјавио да је политика грчке Владе да неће пуштати мигранте на незаконит начин и Хрватска ће им у томе помагати свим средствиа како би заштитила спољну границу ЕУ, конкретно грчку и бугарску.

Пленковић је за ХРТ најавио и могућност активирања војске на граници.

- Цијело вријеме говорим да треба рјешавати проблем на изворишту кризе, то је у овом случају Сирија. Цијело вријеме на Европском савјету говорим нашим партнерима да ЕУ, као што је имао аранжман с Турском протеклих година гдје смо уложили заједнички шест милијарди евра, да такву врсту аранжмана можемо наставити. Хрватску границу примарно чува хрватска полиција. Ако дође до веће ескалације, размишљаћемо треба ли да им се прикључе и јединице Хрватске војске - рекао је Пленковић.

Повезане вијести:

Грчка: Утопило се дијете, више од 40 миграната спашено

Ердоган непоколебљив: Зову ме из Европе, али је касно