latinica  ћирилица
04/03/2020 |  15:29 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Бијељина: Измјешта се жељезничка и гради нова аутобуска станица

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и министар саобраћаја и веза у Влади Српске Ђорђе Поповић потписали су Уговор о измјештању жељезничке и изградње нове аутобуске станице. Тиме је практично почела реализација капиталних пројеката на подручју Семберије, за које је неопходна подршка Владе Српске.

Жељезнице Владе Србије 2016. године пренијела су земљиште на Владу Српске , а овим уговором Влада Српске уступа земљиште Бијељини ради изградње модерне аутобуске станице која ће коштати два и по милиона марака.

- Морамо да направимо и улицу низ пругу до Силоса и изласка из града , тако да би аутобуси директно са заобилазнице долазили на аутубуску станицу и не би оптерећивали центар града - рекао је Мићић.

Бијељина има обавезу и да за добијено земљиште уради пројекат нове жељезничке станице у вриједности од 450.000 марака.

ђорђе Поповвић, министар саобраћаја и веза у Влади Српске истиче да ће нова жељезничка станица бити на другој локацији изван центра града.

- Она ће бити ближе новој модерној петљи аутопута Београд - Бијељина - Бања Лука. Ово је један добар вид сарадње и надам се да ће оваквих пројеката бити и у будућности - истакао је министар.

Осим изградње нове аутобуске станице предвиђени су и капитални пројекти – ауто-пут, гасификација Бијељине, Студенстког дома, инфраструктуре у индустријским зонама, изградња система за наводњавање и други пројекти.

- Гаосовод је дошао је до Бијељине и треба да иде према Бања Луци. Њега треба што прије ставити у функцију јер је Бијељина доста загађена због индивидуалних ложишта. Истовремено измјештањем саобраћаја и изградњом аутопута смањило би се загађење у самом центру града - нагласио је Анто Гајић, предсједник Привредне коморе регије Бијељина.

Оно што би требало убрзо ријешити у Семберији, а што одавно предлажу у Привредној комори, јесте кориштење геотермалних вода.