latinica  ћирилица
05/03/2020 |  11:34 ⇒ 12:39 | Аутор: ФЕНА

Грчка планира депортовати оне који су стигли након 1. марта

Грчка ће транспортовати мигранте који су илегално стигли на њен територију након 1. марта у сјеверни град Серес, након чега их планира депортовати назад у њихове земље, изјавио је у сриједу навече грчки министар миграција Нотис Митарачи.
Атина: Гранични прелаз са Турском - мигранти - Фото: СРНА
Атина: Гранични прелаз са Турском - мигрантиФото: СРНА

Више хиљада миграната је кренуло за Грчку откако је Анкара 28. фебруара одлучила да ће омогућити мигрантима да пређу границе у Европу, упркос обавези да их држи на свом територију у оквиру споразума са Европском унијом из 2016. године.

Стотине миграната су ушле у Грчку, многи морским путем до Лезбоса и других грчких острва. Анкара и Атина међусобно се оптужују да користе претјерану силу на заједничким границама, гдје су се мигранти посљедњих дана сукобљавали са сигурносним снагама.

– Наш циљ је да их вратимо у њихове земље – рекао је Митарачи атинској новинској агенцији, преноси Ројтерс.

Такође је рекао да ће мигранти који су ушли у земљу прије 1. јануара 2019. године и који живе на острвима наредних дана бити премјештени на копно.

Грчка је 1. марта најавила да неће прихватити нове захтјеве за азил, мјесец дана након што је дошло до гомилања миграната на граници што је изазвало критике агенција за људска права.

Турска је оптужила грчке снаге да су убиле једног мигранта и раниле још пет особа, што је Грчка жестоко демантовала.