latinica  ћирилица
05/03/2020 |  18:40 ⇒ 18:43 | Аутор: sputniknews.com

Завршени разговори Путин- Ердоган; Усаглашен заједнички документ

Послије шест сати разговора, у Москви је завршен састанак предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Двојица лидера су усагласила заједнички документ о нормализацији ситуације у Идлибу, а Путин је захвалио Ердогану што је дошао у Москву и оцијенио да су разговори завршени с позитивним исходом.
Путин и Ердоган (фото:POOL) -
Путин и Ердоган (фото:POOL)

- Усагласили смо заједнички документ, а његов садржај изнијеће министри спољних послова. У њему су изложена рјешења до којих смо дошли током шесточасовних разговора - рекао је Путин на конференцији за новинаре.

Двије земље су увјерене да не смије да се ослаби борба против терориста, рекао је Путин и изразио уверење да ће постигнути договор постати добра основа за регулисање ситуације у у Идлибу.

Руски предсједник је на конференцији за новинаре рекао да су терористи у Идлибу заначајно појачали активности, као и да је од почетка године било 15 напада на базу Хмејмим.

Турска страна је о томе била информисана у реалном времену, рекао је он.

Русија и Турска нису увијек сагласне када је ријеч о догађајима у Сирији, али у критичним моментима успијевали смо да нађемо заједничку тачку, рекао је Путин.

Састанак је организован пошто је у сиријској провинцији Идлиб дошло до есклације ситуације.

Предсједници су прво разговарали очи у очи три сата, а потом су им се придружиле делегације.