latinica  ћирилица
10/03/2020 |  19:19 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Затворене основне и средње школе и факултети у Српској до краја марта

У Републици Српској на снагу су ступиле ванредне мјере због вируса корона. Како би се спријечило ширење, до 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети. До овог датума забрањују се и сва јавна окупљања.

У Републици Српској и даље су четири лица заражена вирусом корона. Нових случајева нема, вирус није проширен на заједницу, али како не би био Влада Српске донијела је пет ванредних мјера.

Кључна је обустава рада основних и средњих школа и факултета.

- Затварају се све школе на период од 21 дан, почев од сутрашњег дана 11.марта. до 30.марта. То исто важи за високошколске установе, и јавне и приватне - нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

У истом периоду забрањују се јавне манифестације, а спортска такмичења одиграваће се пред празним трибинама. Вртићи, за сада, неће бити затворени, али појачаће се инспекцијски надзор хигијене у тим објектима.

Све здравствене институције треба да припреме план рада у ванредним околностима, а тражиће се и појачане мјере на граници.

- Обатићемо се Савјету министара и Државној граничној служби да се пооштри контрола уласка из земаља захваћених корона вирусом, Италије, Кине, Јужне Кореје - рекао је Вишковић.

На подручју Федерације БиХ синоћ је потврђен први случај вируса корона. Ријеч је о жени из Зенице која се вратила из италијанске покрајине Ломбардија.

- Јавила се надлежној установи и у складу са процедурама била је у кућној самоизолацији. Након појаве симптома, јуче је тестирана и потврђен је нови вирус корона - изјавио је министар здравства Федерације БиХ Вјекослав Мандић.

Ово, кажу здравствени стручњаци, није неочекивано, с обзиром на ситуацију у земљама региона. Ипак, ријеч је о увезеним и контролисаним случајевима и треба урадити све да тако и остане.

Свјетска здравствена организација, на глобалном нивоу, издвојиће 700 милиона долара за борбу против овог вируса. У БиХ већ је стигло 1.000 тестова.

- Оно што можемо најавити јесте да ће сутра слетјети први контигент личне заштитне опреме за здравствене професионалце у БиХ, око 400 килограма опреме која долази из центра у Дубаију - изјавио је представник Свјетске здравствене организације у БиХ Мирза Пало.

Кључна препорука у борби против вируса и даље остаје лична хигијена. Препоручује се редовно прање руку, кихање и кашљање у надлактицу или једнократну марамицу, провјетравање просторија, те смањено кретање старијим лицима и хроничним болесницима.

Повезане вијести:

У Бањалуци нема новообољелих од вируса корона (ВИДЕО)

Влада Српске: 500.000 КМ за сузбијање вируса корона

У Бањалуци 127 пацијената под надзором (ВИДЕО)