latinica  ћирилица
11/03/2020 |  20:58 ⇒ 22:52 | Аутор: СРНА

Калаба и Прутина нови чланови ЦИК-а, умјесто Петрића и Божичковића (ФОТО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас, на приједлог посланика СДС-а Драгана Мектића, одлуку о престанку мандата, односно избору и ступању на дужност члановима Централне изборне комисије БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Овом одлуком мандат је престао члановима Суаду Арнаутовићу, Ахмету Шантићу, Бранку Петрићу и Новаку Божичковићу, а изабрани су нови чланови Суад Арнаутовић, Ахмет Шантић, Јован Калаба и Вања Бјелица Прутина.

Посланик ДФ-а Златан Бегић предложио је за члана ЦИК-а и једног кандидата из реда хрватског народа, али тај пријелдог није усвојен.

Изабрани чланови ступају на функцију даном избора.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је, у другом кругу гласања, извјештаје за које Колегијум овог дома није постигао сагласност за 16 тачака дневног реда сједнице овог дома, одржане 26. фебруара, када није постојала ентитетска већина гласова из Републике Српске.

У гласању нису учествовали посланици СНСД-а, Српског блока и ХДЗ-а, који су претходно напустили сједницу.

Гласање (Фото: РТРС)

Посланичка иницијатива Аиде Баручије /Независни блок/ којом се Савјет министара обавезује да уради анализу безбједности и техничке опремљености на жељезничким станицама у БиХ, упућена је на додатно усаглашавање.

На усаглашавање иде и иницијатива посланика Едите Ђапо /СББ/ да Министарство цивилних послова у Савјету министара одржи хитан састанак са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, те ентитетским МУП-овима и министарствима правде како би се статус дјеце повратника из Сирије што прије ријешио, односно како би се могла уписати у матичне књиге и добити држављанство БиХ, те на основу тога остварити своја основна људска права.

Исту судбину доживјела је и иницијатива самосталног посланика Дамира Арнаута, којом се Колегијуму Представничког дома налаже да, у сарадњи с Колегијомом Дома народа, у року од 90 дана од дана усвајања ове иницијативе, спроведе неопходну процедуру с циљем уређивања питања спровођења прекршајних одредаба прописаних чланом 66 Закона о парламентарном надзору.

Дата је сагласност за ратификацију Протокола о сарадњи у тражењу несталих лица између Савјета министара и Владе Црне Горе, потписан 11. октобра 2019. у Сарајеву, Мултилатералне конвенције о спровођењу мјера за спречавање ерозије пореске основице и премјештања добити које се односе на пореске уговоре /МЛИ/, као и Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији Пројекта ауто-пута/брзе цесте Сарајево-Београд- Сарајево, потписан 13. децембра 2019. у Београду.

Сагласност је дата и за ратификацију Споразума о зајму и пројекту између КФВ и БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора и Федерације БиХ, коју представља федерално Министарство финансија, те Електропривреде Хрватске заједнице Херцег-Босне из Мостара од 15.000.000 евра – Рехабилитација и модернизација пумпно-акумулационе хидроелектране Чапљина.

Закључујући данашњу сједницу, предсједавајући Представничког дома Дениса Звиздића рекао је да ће термин одржавања наредне зависити од ситуацие у вези са вирусом корона.