latinica  ћирилица
13/03/2020 |  21:50 ⇒ 21:51 | Аутор: СРНА

Недопустиво да буде формиран мигрантски центар у српском селу Липа

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ поручује да је недопустиво да на подручју српског села Липа, код Бихаћа, које је окружено селима у којима живе Срби буде формиран мигрантски центар.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је вечерас Срни да је Оперативна група за координацију активности и надзор над мигрантском кризом у Унско-санском кантону /УСК/ на данашњем засједању закључила да мигрантима буде забрањено кретање кроз градове због ризика од ширења вируса корона, те да буду настављене активности на затварању мигрантског кампа "Бира" у Бихаћу, а да као нова локација буде одређено српско село Липа, гдје би био формиран шаторски камп.

- Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ сматра да је ова одлука Оперативне групе првенствено незаконита, јер немају надлежност за управљање мигрантском кризом, а са друге стране, они већ двије године стално потенцирају да у српска села буду смјештени мигранти. То је очигледна намјера застрашивања Срба, да и оно мало што их се ту вратило не размишља о останку на том подручју - истиче Радановић.

Наводи да не постоји ниједан мотив, осим политичког да мигрантски центар буде смјештен у то село и да Срби буду уклоњени са подручја Бихаћа.

- Они неће да кажу да је то српско село, него ливада Липа. Влада УСК-а, можемо слободно рећи, чини све како би отежала живот Срба на том подручју и учинила да их више тамо нема - тврди Радановић.

Он наглашава да је Одбор изричит у томе да мигрантски центар не може бити формиран ни на једном подручју које је 1991. године било насељено већинским српским становништвом.

- Не може бити смјештен мигрантски центар у српско село, јер је то кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, као и кршење Закона о пољопривредном земљишту ФБиХ, који третира да се на пољопривредном земљишту не може направити ништа друго, осим да оно служи за развој пољопривреде - истиче Радановић.

Нагласио је да не може Анекс седам Дејтонског мировног споразума бити спровођен како се коме свиђа, као и да се спроводи на територији цијеле БиХ, а не само Републике Српске.

- Он је готово у потпуности спроведен у Српској, а у ФБиХ се праве овакве смицалице, да се мигранти стављају у село које је окружено другим српским селима, да би се застрашио народ и да не би био на том подручју - додаје Радановић.

Указао да је село Липа систематски уништено, те да је већ 25 година ненасељено зато што никада није уведена струја, поправљени путеви, водовод, који је некада ту био, иако има пет извора и слично.

- Ово село је 25 година намјерно запостављано и није се хтјело помоћи људима, иако је више од 150 Срба подносило захтјеве и министарству УСК-а и министарствима на нивоу ФБиХ, да буду обезбијеђена средства за повратак. Никада се није хтјело изаћи у сусрет, намјерно је остављано као село које је окружено другим српским селима да би ту евентуално била направљена нека манипулација да Србе растјерају из околних села - истакао је Радановић.

Радоновић је напоменуо да су и раније указивали да то не долази у обзир, те да су и прошле године поднијели кривичну пријаву против градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића због тога што је град дао одређене сагласности да може бити формиран мигрантски центар на подручју села Липа.