latinica  ћирилица
16/03/2020 |  15:48 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Нема нових случајева, под надзором 2.026 особа (ВИДЕО)

У Републици Српској нема нових случајева заразе вирусом корона, саопштено је на званичној Фејсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите.

У Српској је до сада потврђено 20 случајева позитивних на вирус корона - у Бањалуци 16, Челинцу два, Лакташима и Српцу по један.

Од овог броја, седам особа је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а 13 у кућној изолацији.

До сада је из болничке изолације у Универзитетском клиничком центру Републике Српске изашло укупно 37 особа.

Тренутно су у Републици Српској под здравственим надзором 2.026 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом, а из здравственог надзора изашле су 192 особе.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је, на конференцији за новинаре послије састанка званичника Српске у Бањалуци, да је број заражених и обољелих и даље 20.

- Када је ријеч о посљедња два лица која су потврђена јуче, једно је из ранијег кластера, а друго је стигла из иностранства - појаснио је Шеранић.

Шеранић је рекао да грађани Републике Српске не треба самоиницијативо да долазе у Институт за јавно здравство Републике Српске и Универзитетски клинички центар Републике Српске ради тестирања.

- Нико неће бити тестиран ко самоиницијативно дође, постоји јасна дефиниција и процедура случаја ко се и када тестира и само они који долазе уз адекватну документацију надлежне здравствене установе Дом здравља или УКЦ биће подвргнути тестирању - појаснио је Шеранић.

Он је рекао да ће сви грађани који данас добију рјешење о изолацији на граничном прелазу добити јасно упутство о изолацији.

Шеранић је рекао да је данас ступила на снагу наредба по питању регулисања статуса за издавање рјешења на границама која ће данас бити објављена у Службеном Гласнику Републике Српске.

- Возач возила у међународном транспорту, ако се ради о страном возачу, добија рјешење о изолацији у самој кабини возила. Послодавац је на утовару и истовару робе дужан да обезбиједи минималне услове, поштујући све мјере дезинфекције за боравак тог возача у самом возилу - појаснио је Шеранић.

Он је рекао да у случају да се ради о домаћем возачу, тај возач добија рјешење о самоизолацији у својој кући на мјесту пребивалишта и дужан је да се понаша у складу са свим мјерама изолације.

Шеранић је рекао да је овом наредбом дефинисан и рад пословних субјеката који запошљавају лица која се налазе у пограничним зонама и која дневно прелазе границе, истичући да је ту јасно дефинисано шта су они дужни да покажу инспектору на граници како не би добијали рјешења о самоизолацији, а могли обављају редовно своју пословну дјелатност и посао.

Он је рекао да је овом наредбом дефинисан и начин проласка санитетских возила у случају превоза пацијената на пружање здравствене услуге у земље ван Републике Српске.

Шеранић је рекао да грађани морају да се озбиљно понашају у складу са препорукама институција Републике Српске.

Он је рекао да се тренутно у УКЦ Републике Српске налази укупно девет особа, од чега седам на самоизолацији, а двоје у статусу чекања резултата тестирања на корона вирус.

Шеранић је рекао да маске треба да носе само болесна лица и они који таквим лицима пружају његу.

- За послодавце и грађане је важно да онај ко је болестан остаје кући. Молим послодавце да раднике који имају температуру не шаљу самоиницијативно на тестирања, очекујући одређену потврду о негативитету како би их поново вратили на посао. Болесне особе треба да остану кући, без обзира да ли се ради о грипу, респираторном вирусу или било чему другом - појаснио је Шеранић.

Шеранић је додао да се сви несавјесни грађани пријављују инспекцији, која контролише статус оних којима је одређена изолација.