latinica  ћирилица
20/03/2020 |  18:03 ⇒ 21/03/2020 | 09:34 | Аутор: РТРС

У Српској нових 14 случајева; Укупно заражено 59 (ВИДЕО)

У Републици Српској регистрованo je још 14 особа код којих је утврђено присуство новог вируса корона, рекао је на конференцији за новинаре министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Ријеч је о осам мушкараца и пет жена.

- Из Бањалуке је 11 особа, а по једна из Дервенте, Челинца и Градишке - рекао је Шеранић.

У Републици Српској до сада је потврђено 59 случајева позитивних на нови вирус корона.

Истакао је да је 12 особа везано за трећи кластер из Бањалуке.

- То је жариште које се још шири. Све их пратимо и покушавамо преузети контролу. Поред трећег клстера, још једна је добила од члана вирус од члана породице, а једна је допутовала из Аустрије – рекао је Шеранић.

Навео је да је мали број оних који долазе из иностранства, а заражени су што значи да се добро прати контрола на граници.

– Молим грађане да не правимо вјештачку несташицу лијекова, за сада је тржиште лијекова стабилно. Могућа је појединачна и тренутна несташица неког лијека, али континуитет набавке је добар и трудићемо се да и даље буде тако – додао је министар.

 Нагласио је да је важна и превентивна заштита људи који раде у апотекма и да је потребно да апотеке буду у стању у којем су и сада.

- Што се тиче тестирања, у току је набавка још једног апарата и желимо да унаприједимо капцитете лабораториај у Бањалуци, али и у Бијељини и Фочи. То би била мрежа, која би покрила цијелу Републику Срску – изјавио је Шеранић.

 Када је у питању УКЦ Републике Српске, постоје тријажни центри у контејнерима и то ће бити обезбјеђено и у другим болицама у Републици Српској како би обезбиједили безбједност и здравствених радника и пацијената.

- За излоацију је на старој Пулмолошкој клиници обезбијеђено је 115 кревета за пацијенте којима треба болничко лијечење, а енвентуално не би могли бити смјештени на инфективној клиници - рекао је Шеранић и додао да је до сада у Српској  тестирано 420 пацијентата, а да је 59 позитивних.