latinica  ћирилица
22/03/2020 |  09:40 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Вулин: Војска Србије спремна да заштити Србе, без обзира гдје живе

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да Војска Србије није умањила своју борбену готовост због вируса корона и да је спремна да дјелује на било којој тачки у држави и да заштити Србе без обзира гдје живе.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

 Вулин је рекао како не вјерује да постоји ниједан Бошњак у Србији који Војску Србије доживљава као страну.

- Не верујем да постоји ниједан Бошњак који би за снове Сулејмана Угљанина /лидера санџачке СДА/ о рату и сукобу у Рашкој области дао живот свог детета. Војска Србије је војска свих њених грађана, чува мир и безбједност сваког у Србији и то народ зна - рекао је Вулин, коментаришући то што се челници Угљанинове стране супротстављају присуству војске на улицама Новог Пазара током ванредног стања због вируса корона.

Што се тиче затварања граница Србије, Вулин је рекао за Вечерње новости да је било покушаја неколико група миграната да илегално уђу на територију Србије, али су били спријечени.

Он је истакао да се у овим тешким временима најбоље види колико је важно имати многобројну, обучену, опремљену и организовану војску.

- У ванредном стању војска носи оружје и тако је свуда у свету. Немамо разлога да се никоме правдамо што чувамо своју земљу и људе - рекао је Вулин.

На питање шта ће се десити уколико Приштина пошаље оружане снаге на српски дио сјевера Косова и Метохије, Вулин је рекао да Војска Србије слуша врховног команданта /предсједника СРбије Александра Вучића/, који је веома јасно рекао да се никада више неће поновити мартовски погром Срба, Јасеновац или "Олуја".

Он је додао да не може бити рапосређивања било кога на сјеверу без дозволе Кфора, те да Србија има увјеравања да ће Кфор учинити све да се сачува мир и безбједност.

Одговарајући на питање о великој помоћи коју је Србији упутила Кина, Вулин је рекао да је Вучић склопио лично пријатељство са кинеским предсједником Си Ђинпингом, а да односи двије државе никада нису били на вишем нивоу.

- Помоћ од Кине тражи цијели свијет, Кина је изабрала да Србији помогне више и брже него и много значајнијим партнерима. На томе смо захвални и то никада нећемо заборавити - истакао је Вулин.